Kun ihminen on syntynyt karkausvuonna/karkauspäivänä 29.2., niin milloin on...

Kun ihminen on syntynyt karkausvuonna/karkauspäivänä 29.2., niin milloin on...

Kun ihminen on syntynyt karkausvuonna/karkauspäivänä 29.2., niin milloin on hänen syntymäpäivänsä muina vuosina, koska karkausvuosi/karkauspäivä on vain joka neljäs vuosi?? Ja mitä tarkoittaa karkauspäivä tai -vuosi? Olen tiedonhaluinen!!

Vastaus

Tähän kysymykseen onkin iGS:ssä vastattu jo muutamaankin otteeseen: aiemmat vastaukset löytyvät kirjoittamalla iGS:n hakuun "karkausvuosi".

Tiivistäen karkauspäivänä syntyneet voivat juhlia syntymäpäiväänsä, miten haluavat: maaliskuun ensimmäisenä, helmikuun viimeisenä tai sitten vain karkausvuosina.

Karkausvuosi on kalenterissamme yleensä joka neljäs vuosi. Poikkeuksia ovat täydet vuosisadat, jolloin karkausvuosi osuu vain vuosille, jotka ovat jaollisia neljälläsadalla (esimerkiksi 2000 oli karkauvuosi, mutta 2100 ei ole). Karkauspäivä sitten taas oli perinteisesti karkausvuoden helmikuun 24. päivä, mutta vuodesta 2000 alkaen se on Suomessakin ollut helmikuun 29. päivä.

Karkausvuoden ja -päivän karkaaminen ei viittaa pakenemiseen, vaan länsimurteissa esiintyvään 'karata'-sanan merkitykseen "hypätä": vanhoissa puukalenterissa on päivien edetessä siirretty puutappia kolosta seuraavaan, mutta karkauspäivinä tappia vain "hyppäytettiin" ilmassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi