Kun ihminen rakastuu, onko se tahdonalaista? Eli voiko vaikuttaa siihen kehen...

Kun ihminen rakastuu, onko se tahdonalaista? Eli voiko vaikuttaa siihen kehen...

Vastaus

Hei!

Jokainen joka joskus on rakastunut tietää, ettei rakastumista voi säädellä. Eli emme voi itse päättää, kehen rakastumme. Rakkaus saattaa jopa yllättää: rakastumme ihmiseen, johon emme olisi voineet kuvitella rakastuvamme. Kaikki eivät rakastu koskaan, ja tunteen voimakkuus vaihtelee voimakkaasti.

Ehtona rakastumisen synnylle on toive tai kokemus jostakin paremmasta toisen avulla. Oma minuus tai elämäntilanne tuntuu puutteelliselta. Rakkauden avulla se näyttäisi täydentyvän. Rakastumista tutkineen Francesco Alberonin mukaan rakastumiseen valmiuden merkki ei ole tietoinen rakastumisen halu, intensiivinen pyrkimys olemassaolon rikastuttamiseen, vaan syvä tunne siitä että ei ole eikä omista mitään millä olisi arvoa ja häpeä siitä että näin on. Tämä on ensimmäinen merkki rakastumiseen valmistautumisesta: mitättömyyden tunne ja siitä johtuva häpeä. Varmuus siitä ettei ole mitään menetettävää. Rakkaussuhde on yksi keskeinen persoonallisuuden kehityksen paikka ja mahdollisuus.

Rakastumisella on henkisen puolensa lisäksi vahva fyysinen puoli, jota ei voi itse omalla päätöksellään sammuttaa, mutta ei myöskään synnyttää. Rakastuminen saa aikaan voimakkaita fysiologisia reaktioita, jotka näkyvät hormonimittauksissa ja aivokuvauksissa. Rakastuneen aivoissa aktivoituvat pihtipoimu ja aivosaari, joiden toiminnan ansiosta vieraat kasvot alkavat viehättää. Myös empatia lisääntyy. Pelkoa, surua ja vihaa säätelevän mantelitumakkeen toiminta puolestaan laantuu. Rakastunut ei juurikaan koe negatiivisia tunteita. Voimakas rakastuminen kestää yleensä puolesta vuodesta kahteen vuoteen, minkä jälkeen fysiologiset muutokset palautuvat ennalleen ja tunne syvenee tasaiseksi rakkaudeksi.

Lähteet:
http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=01/2007&id=7dcd61f
http://www.nyyti.fi/linkit_ja_artikkelit/artikkelit/seurustelu_ja_parisu...
http://www.tohtori.fi/?page=1937703
http://www.unet.fi/laura/rakkaus/love2.html

Miten rakastuminen vaikuttaa?
http://www.yhteishyva.fi/yhteiset/tiesitko_ihmisesta/miten_rakastuminen_...

Kirjoja rakastumisesta:

Alberoni, Francesco: Rakastuminen
http://www.helmet.fi/record=b1132399~S9*fin
Määttä, Kaarina: Rakastumisen lumous
http://www.helmet.fi/record=b1386942~S12*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi