Kun ihminen juo vesilasista vettä miten se kulkeutuu elimistössä ja mikä sitä...

Kun ihminen juo vesilasista vettä miten se kulkeutuu elimistössä ja mikä sitä...

Kun ihminen juo vesilasista vettä miten se kulkeutuu elimistössä ja mikä sitä kuljettaa ennen kuin se päätyy viemäriin?

Vastaus

Kun ihminen juo lasillisen vettä, se kulkee ensin painovoimalla alas mahalaukkuun. Jos olet makuulla, puristuu ruokatorven seinämä lihaksiensa avulla kapeammaksi vesikulauksen yläpuolella. Tämä kapea kohta siirtyy eteenpäin ja kuljettaa samalla kulosta eteenpäin. Tätä kutsutaan peristalttiseksi aalloksi. Samat peristalttiset aallot siirtävät veden mahalaukusta ohutsuoleen.

Ohutsuolesta 95 % vedestä imeytyy vereen ja jäljelle jääneestä vedestä suurin osa imeytyy vereen paksusuolesta.

Veressä vesi kulkeutuu munuaisiin, jossa se puhdistetaan. Osa vedestä kerääntyy munuaisaltaissa. Sieltä se laskeutuu virtsajohtimia pitkin virstarakkoon. Kun virtsarakko on täynnä, ihmiselle tulee pissahätä ja virtsaa sitten veden virtsaputkea pitkin ulos viemäriin. Osa vedestä jatkaa matkaansa eri kehonosiin ylläpitämään vesitasapainoa. Tästä vedestä osa haihtuu kehosta hikenä.

Näitä kirjoja on käytetty lähteinä ja niistä löydät tarkat kuvaukset ruoansulatuksesta, vesitasapainosta, munuaisten toiminnasta ja verenkierrosta:
Anatomia + fysiologia : rakenteesta toimintaan. Tekijät: Juhani Leppäluoto et al. Porvoo; Helsinki: WSOY Oppimateriaalit, 2008
Dietrichs, Espen: Ihmisruumis - käyttäjän käsikirja : elimistön toiminta ja sen häiriöt. Tampere: Lääketieteellinen oppimateriaalikustantamo, 1989
Haug, Egil: Ihmisen fysiologia. Porvoo: WSOY, 1995
Pitkänen. Helsinki: Valitut palat, 1998
Tunne itsesi : hämmästyttäviä havaintoja ja tosiasioita elimistöstämme. Toimittaja: Anneli

Ruoansulatuksesta, munuaisten toiminnasta ja muun kehon toiminnasta löytyy myös monia lastenkirjoja, joissa on hienoja kuvia ja helposti ymmärrettävää tekstiä, mm.
Calabresi, Linda: Ihmeellinen ihminen. Helsinki: Tammi, 2008
Craft, Naomi: Ihme nimeltä ihminen. Helsinki: Tammi, 2001
Walker, Richard: Ihminen : matka ihmiskehoon. Helsinki : Tammi, 2007

Kommentit (0)

Vastauksesi