Kun hevoselta katkeaa jalka, se lopetetaan.

Kun hevoselta katkeaa jalka, se lopetetaan.

Kun hevoselta katkeaa jalka, se lopetetaan. Riippuen käyttötarkoituksesta uuden hevosen hankkiminen ja kouluttaminen voi tulla hyvinkin kalliiksi. Eikö hevosen jalkaa siis ole mahdollista kohtuu kustannuksin korjata?

2 vastausta

Kiitos kysymyksestä.

Kyse ei tässä tapauksessa ole pelkästään kustannuksista, jotka nekin nousevat erittäin korkeiksi. Syynä lopettamiseen on hevosen rakenne. Hevonen on iso ja raskas eläin, joten sitä jouduttaisiin ehkä riiputtamaan "matossa", jotta saataisiin paino pois murtuneesta jalasta. Hevonen nimittäin ei voi maata paikoillaan pitkiä aikoja. Tätä pitäisi tehdä useita viikkoja. Tämä siis siinä tapauksessa, että jalan suuret luut ovat murtuneet. Pienemmät, esimerkiksi puikkoluun, murtumat kyllä pystytään hoitamaan suhteellisen helposti.

Saaliseläimenä hevonen tuntee olonsa äärimmäisen turvattomaksi silloin kun sen liikkumista on rajoitettu. Seurauksena voi hevonen pyrkiä väkivalloin pois ahdistavasta tilanteesta. Arvaatkin varmaan miten kipsattu jalka sen kestää... Paljon riippuu hevosen luonteesta, onko se rauhallinen vai hermostunut. Eikä viikkokausien pakkolepo karsinassa ole hevoselle sen helpompaa. Yksi kriittinen hetki on herääminen nukutuksesta, kun hevonen lähtee ponnistelemaan ylös.

Vaikka hevonen hyväksyisikin riippumaton eivät ongelmat lopu siihen. Hevoselle voi tulla kaviokuume kun se varoo kipeää jalkaansa. Riippumatto voi aiheuttaa makuuhaavoja ja vakavia mahavaivoja. Myös infektioriski on suuri. Pitkällisen ja vaikean hoidon sijaan, jonka tuloksista ei ole takuuta, lopettaminen on humaaninpi vaihtoehto.

http://animals.howstuffworks.com/mammals/broken-leg-horse.htm
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/explainer/2006/05/why_a_...
http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/sep/23/claims-five-broken-leg-...
http://www.wisegeek.com/why-are-broken-legs-so-dangerous-for-horses.htm

Kommentit (0)
02.11.201816:26
8565
67

Esineitä korjataan. eläimiä sekä ihmisiä parannetaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi