Kun ennen vanhaan puhuttiin, että kun miehellä on jommassakummassa korvassa...

Kun ennen vanhaan puhuttiin, että kun miehellä on jommassakummassa korvassa...

Hei! Kun ennen vanhaan puhuttiin, että kun miehellä on jommassakummassa korvassa korvakoru, hän on homo. Tiedän, että on typerä yleistää, mutta miten asia on?

Vastaus

On mahdollista, että tällainen merkki on ollut käytössä ainakin suomalaisessa homoseksuaalikulttuurissa ja että jotkut noudattavat perinnettä edelleen. Tavallisesti korvakorut on liitetty merimiehiin ja romaneihin.

Romanimiehet käyttivät 1800-luvulla kultaista korvarengasta tai –nastaa toisessa korvassa tai renkaita molemmissa. Niiden uskottiin suojaavan pahalta silmältä tai parantavan kuuloa tai näköä. Korvanasta on ollut täysikäisen miehen tunnusmerkki. (Kyse on romanikulttuurin aikuisuuskäsityksestä, ei virallisesta täysi-ikäisyydestä.)

Merimiesten korvakoruille löytyy erilaisia selityksiä, vaikka moni on varmaan halunnut vain korostaa olevansa eksoottisia paikkoja ja tapoja nähnyt merikarhu. Taikakalukin korvarengas on ollut: sen avulla on pyritty suojautumaan merielämän vaaroilta sekä reumatismilta ja muilta kylmänvihoilta. Yhden korvakorun on sanottu osoittavan, että koruparin toinen puolikas odottaa kotisatamassa morsiamen piironginlaatikossa.

Suomalainen mies on käyttänyt vähän koruja. Muualla maailmassa miesten korvakorut ovat olleet paljon yleisempiä, ja kansainvälistymisen myötä tyyli on rantautunut tänne pohjoisille perukoille. Korvakorua käyttävä mies on muotitietoinen ja haluaa erottua massasta. Seksuaalista suuntautumista koru(i)sta ei voi päätellä.

Nykytilanne eli pari verkkokeskustelua miesten korvakoruista:
http://www.napsu.fi/vastaukset/kysymys/11443
http://keskustelu.suomi24.fi/node/6442509

Korvakoruihin liittyvistä uskomuksista: http://www.kalevalakoru.fi/korut/kuvasto/korvakorut/1225
Merimiesten uskomusperinnettä: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/vesi/kulttuuri_teksti_usko.htm
Romanimiesten korut: http://www.craftmuseum.fi/romanit/korut/mkorut.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi