Kumpi on voimakkaampi hävittäjä, Supermarine Spitfire vai P-51 Mustang?

Kumpi on voimakkaampi hävittäjä, Supermarine Spitfire vai P-51 Mustang?

Vastaus

Esittämäsi kysymys on yksi sotilasilmailuharrastajien toistuvista kiistakapuloista. Löysimme verkosta suuren määrän keskusteluja ja spekulaatioita aiheesta mutta emme yhtäkään jossa keskustelijat olisivat päässeet selkeään lopputulokseen.

Teknisesti Spitfire ja Mustang olivat varsin samanlaisia koneita mikä käy ilmi RAF:n vuonna 1944 tekemästä vertailusta. Suorituskykyvertailussa vertailtiin Spitfire XIV:ta ja Mustang III:sta:

"Toimintasäde

Ilman pitkän matkan polttoainesäiliötä Spitfire häviää Mustangille lentoajassa. 340 litran pitkän matkan säiliöllä varustettu Spitfire saavuttaa noin puolet kahdella 240 litran säiliöllä varustetun Mustangin lentoajasta.

Huippunopeus

Koneiden huippunopeudet ovat käytännössä yhteneväiset.

Lakikorkeus

Spitfire:n lakikorkeus on paljon parempi.

Syöksynopeus

Spitfire häviää Mustangille syöksyssä vain hieman.

Kääntösäde

Spitfiren kääntösäde on tiukempi.

Kallistuminen

Spitfire kallistuu hieman ketterämmin.

Päätelmät

Lentoaikaa lukuunottamatta eroa ei voida tehdä. Valinta koneiden välillä on makuasia."

Isoimmat erot koneiden välillä löytyvät aseistuksesta. Mustang oli aseistettu kuudella .50 kaliiberin Browning konekiväärillä. Spitfiressä aseistuksena oli neljä Browning 7,7 mm konekivääriä ja kaksi Hispano Mk II 20 mm tykkiä. Useissa aihetta käsittelevissä keskusteluissa Mustangin aseistusta pidettiin tehokkaampana vaikkakin Spitfire pystyi kantamaan suurempaa ammuslastia ja käyttämään paloammuksia.

Koneiden palveluhistorioita vertaillessa huomataan, että vaikka Mustangia valmistettiin huomattavasti Spitfireä vähemmän se palveli kolme vuosikymmentä pidempään. Viimeiset palveluskäytössä olleet Mustagit poistuivat käytöstä vasta 1980-luvulla.

Loppupäätelmänä vastaaja joutuu yhtymään RAF:n näkemykseen, että näiden lentokoneiden paremmuus on makuasia. Selvää on vain, että Mustang on koneena Spitfireä kauniimpi.

Lisälukemista verkossa:

http://www.spitfireperformance.com/spit14afdu.html (eng)
http://www.ww2aircraft.net/forum/aviation/spitfire-mk-xiv-vs-p-51d-musta... (eng)

Kommentit (0)

Vastauksesi