Kumpi väistää kadunvarsipysäköinnin ahtauttamalla kadulla?

Kumpi väistää kadunvarsipysäköinnin ahtauttamalla kadulla?

Itse suuremmassa kaupungissa asuvana autoilijana olen törmännyt tällaiseen ongelmaan, josta ei olla juurikaan puhuttu. Monissa kaupungeissa ja taajamissa on etenkin keskustan alueella pysäköity kadun tai ajoradan varteen niin, että katu on ahdas ja siinä ei juuri kerta kaikkiaan mahdu kahta autoa kohtaamaan, vaikka kadun tai ajoradan pitäisi olla kaksisuuntainen. Ongelma esiintyy etenkin katuosuuksilla, joissa kadunvarsipysäköinti tapahtuu molemmin puolin ajoradan sivussa, ja toispuoleinenkin kadunvarsipysäköinti vie joskus melkein yhden kaistan verran tilaa. Kysymys kuuluukin, että kumpi tällaisessa tilanteessa väistää, vaikka kadun pitäisi olla kaksisuuntainen, eikä erillistä merkkiä ole joka osoittaa sen, että kummasta suunnasta tuleva väistää, ja kumpi osapuoli on korvausvelvollinen kolhun sattuessa kahden liikkuvan auton tapauksessa? Myös miksihän tätä ongelmaa ei ole juurikaan huomioitu, eikä parannusta ole suunniteltukaan?

Vastaus

Tieliikennelain toisen luvun 16. pykälässä sanotaan seuraavasti: Jos ajoradalla on este, on sen ajoneuvon kuljettajan, jonka puoleisella ajoradan osalla este on, tarvittaessa pysäytettävä ajoneuvonsa antaakseen vastaan tulevan sivuuttaa paikan.”  Pysäköity auto katsotaan tässä tapauksessa esteeksi.

Liikenneturvasta tarkennettiin vielä että vastakkaisen kaistan puolelle koukkaus on tehtävä silloin, kun muu liikenne sen mahdollistaa. Jos este on molemmilla puolilla, niin silloin velvollisuus on molemmilla ja siitä pitää vain löytää yhteisymmärrys ajojärjestykselle. Tällaisessa tilanteessa törmättäessä syyllisyys katsotaan todennäköisemmin molemmille, ja vahingot jäävät itselle maksettaviksi, ellei ole muita syitä osoittaa jommallekummalle raskaampi syyllisyys.

Asuntokaduilla ajonopeuksien tulee lähtökohtaisesti olla alhaiset ja läpiajoliikenne on usein rajoitettu. Toisin sanoen asuntokadut palvelevat pääosin asumistarkoitusta, mihin liittyy myös kadunvarsipysäköinti.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi