Kumpi on terveellisempää - salmiakki vai suklaa?

Kumpi on terveellisempää - salmiakki vai suklaa?

Salmiakilla tarkoitan Halvan ruutusalmiakkia ja suklaalla Fazerin Fazerinaa, jos täsmällisiä tuotetietoja kaivataan. Kumpi on siis terveellisempi pahe vaikkei liene terveellisiä kumpainenkaan.

Vastaus

Olet oikeassa, sana "terveellinen" ei ehkä ole oikea valinta tässä yhteydessä. Makeiset ovat makeisia eikä niitä ole terveellisiksi tarkoitettukaan. Eksaktia vastausta kysymykseesi en pysty antamaan, mutta jotain voidaan päätellä tähänastisista tutkimuksista, esim. Google Scolar -sivustosta löytyy useita tutkimuksia suklaan vaikutuksista. Erityisesti tummalla suklaalla, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70 %, on todettu olevan hyviä terveysvaikutuksia kaakaon sisältämien antioksidanttien ansiosta, ja ainakin yhden tutkimuksen mukaan myös maitosuklaa pieninä määrinä näyttäisi vähentävän sydämen eteisvärinän riskiä (mm. Yle Uutiset 28.5.2017). Toisaalta suklaassa on enemmän energiaa (Fazerinassa 551 kcal /100 g, salmiakkiruuduissa 328 kcal / 100 g), joten suklaan syöminen lihottaa helpommin. Salmiakki taas suurina määrinä nautittuna (100-200 g pari kertaa viikossa muutaman viikon ajan) voi aiheuttaa jopa kammiovärinään johtavan hypokalemian (Lääkärilehti 3.2.2017). Salmiakissa on lakritsiuutetta, jonka sisältämä glykyrritsiini aiheuttaa verenpaineen kohoamisen, mikä ei ole sydämelle ja verisuonille hyväksi. Sekä suklaa että salmiakki sisältää myös sokeria, joka tunnetusti on haitallista hampaille. 

Näihin tietoihin pohjautuen itse valitsisin suklaan pienempänä pahana, mutta kohtuus on siinäkin hyve.  

Kysy.fi -palstalla on aiemminkin vastattu kysymyksiin suklaan ja salmiakin terveysvaikutteista, alla on linkki vastaukseen. 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi