Kumpi on terveellisempää: margariini vai tuorejuusto?

Kumpi on terveellisempää: margariini vai tuorejuusto?

Kumpaa voi pitää lähtökohtaisesti terveellisempänä leivän päällä: margariinia vai tuorejuustoa?

Vastaus

Margariinien ja tuorejuustojen terveellisyyden ratkaisee rasvahappojen koostumus. Vähärasvainen tuorejuusto sisältää rasvaa 6-11 %, joista tyydyttyneitä rasvoja on 6.4 g eli 38% energiajakaumasta. Runsasrasvainen tuorejuusto sisältää jo 19.7 g tyydyttyneitä rasvoja eli 37% energiajakaumasta.

Perinteisessä margariinissa on 80 % rasvaa, mutta monissa uudemmissa margariineissa rasvaa on vähemmän. Tyypillisessä pehmeässä margariinissa on 10–20 % tyydyttynyttä rasvaa.

Margariineissa terveellisiä rasvahappoja on enemmän kuin tuorejuustoissa. Lisäksi muutamista margariineista löytyy täsmäapua veren kolesterolipitoisuuden pienentämiseen.

Rypsiöljystä tehtävissä margariineissa on runsaasti omega-6-rasvoja ja etenkin omega-3-rasvoja eli alfalinoleenihappoa, samoin runsaasti E-vitamiinia. Euroopan elintarvikesäädösten mukaisesti margariinin saa väittää olevan "omega-3-rasvojen lähde.

Verisuoniterveydelle hyvä valinta olisi pehmeää rasvaa vähintään 2/3 eli 67 % kokonaisrasvan määrästä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi