Kumpi on oikein: Hän sanoi talon olevan asumaton / asumattoman.

Kumpi on oikein: Hän sanoi talon olevan asumaton / asumattoman.

Vastaus

Kielitoimiston ohjeissa kerrotaan, että perussäännön mukaan olevan-, olleen-tyyppisen rakenteen (referatiivisen lauseenvastikkeen) luonnehtiva tai luokittava ilmaus eli predikatiivi on samassa muodossa kuin olisi vastaavassa että-lauseessa. Näin ollen asumaton on tässä tapauksessa oikein. Hän sanoi talon olevan asumaton. Hän sanoi, että talo on asumaton.

Genetiivimuoto on periaatteessa mahdollinen, mutta nykyään harvinainen. Monikossa genetiivimuoto ei tule lainkaan kyseeseen.

 

Kommentit (4)
Veikkaan että kysyjä haki neuvoa genetiiviakkusatiivin käyttöön, mutta sattui valitse... Veikkaan että kysyjä haki neuvoa genetiiviakkusatiivin käyttöön, mutta sattui valitsemaan väärän esimerkin.
13.9.2018 16:14 Telttu Ella 5512
Kysymys on aivan sama kuin tämä aiemmin vastattu: http://www.kysy.fi/kysymys/sanotaan... Kysymys on aivan sama kuin tämä aiemmin vastattu: http://www.kysy.fi/kysymys/sanotaan-hanen-olevan-viisaan Jotkut vanhat suomalaiset käyttävät tosiaan genetiivimuotoa tuossa rakenteessa, jossa on kyseinen lauseenvastike ja predikatiivi. Kysyjä luultavasti tarkoitti juuri sitä, mitä kirjoitti. Esimerkkejä löytyy varmasti myös kirjallisuudesta.
14.9.2018 12:03 Reijo Jaakkola 3712
"Partisiippirakenteen objekti ja predikatiivi ovat samassa sijassa kuin sivulauseessa." Es... "Partisiippirakenteen objekti ja predikatiivi ovat samassa sijassa kuin sivulauseessa." Esimerkki: "Toivon sinun olevan huolellinen. Toivon, että olet huolellinen." Näin opetettiin jo 1960-luvun koululaisille laajalevikkisessä oppikirjassa, eikä genetiivimuotoa "huolellisen" edes mainittu toisena mahdollisuutena. (Setälä - Nieminen - Ojajärvi: Suomen kielen oppikirja. Otava 1964, s. 185)
15.9.2018 10:49 Sten Borg 6301
Näytä enemmän
Kiitos Reijo Jaakkola tarkennuksesta.
15.9.2018 17:01 Telttu Ella 5512
Näytä vähemmän

Vastauksesi