Kumpi on oikea kirjoitusasu: lumenauraus vai lumen auraus?

Kumpi on oikea kirjoitusasu: lumenauraus vai lumen auraus?

Vastaus

Suomen kieliopissa ei ole ehdotonta sääntöä sille, milloin genetiivialkuiset ilmaukset kirjoitetaan yhteen ja milloin erikseen. Joissakin yleiseen käyttöön vakiintuneissa erityisissä ilmauksissa käytetään vain yhdyssanamuotoa (esim. äidinkieli, talonpoika), mutta monissa muissa tapauksissa molemmat muodot ovat oikein. "Genetiivi-ilmauksen yhteydessä joutuu usein miettimään, onko kyseessä yhdyssana vai erillisten sanojen liitto, esim. palveluntuottaja vai palvelun tuottaja. Usein molemmat vaihtoehdot ovat periaatteessa mahdollisia, mutta yhdyssanassa korostuu ilmauksen termimäisyys", neuvotaan Kielitoimiston ohjepankissa. Samassa ohjeessa mainitaan, että ilmauksen jälkimmäisen sanan alkaessa vokaalilla (kuten tässä tapauksessa) sanat voidaan selkeyden vuoksi kirjoittaa erikseen. Toisin sanoen "lumen auraus" on kenties selkeämpi vaihtoehto, mutta mikäli halutaan korostaa ilmaisun termimäisyyttä (esim. mainostaa lumenaurausta palveluna), voidaan käyttää myös yhteen kirjoitettua muotoa.

Vastaavia genetiivi-ilmauksia on pohdittu Kysy.fi:ssä aiemminkin:

http://www.kysy.fi/kysymys/kuljin-taannoin-katua-ja-eraassa-ovessa-oli-lappu-tassa-kiinteistossa

http://www.kysy.fi/kysymys/miksi-ilmanvastus-on-yhdyssana-ja-veden-vastus-kirjoitetaan-erikseen

http://www.kysy.fi/kysymys/kumpi-on-oikein-1

 

Kommentit (2)
Riippuu taaskin asiayhteydestä, niin kuin nämä epäselvät tapaukset melkein aina riipp... Riippuu taaskin asiayhteydestä, niin kuin nämä epäselvät tapaukset melkein aina riippuvat.
29.11.2018 13:31 Matti Rantanen 4042
Juu, eipä taida sellaista sanaparia ollakaan, jolle ei voisi keksiä erikseen kirjoitetta... Juu, eipä taida sellaista sanaparia ollakaan, jolle ei voisi keksiä erikseen kirjoitettavaa käyttötapausta.
30.11.2018 10:41 Nanna Heikkilä 1126

Vastauksesi