Kumpi on oikein: "sanavalinta" vai "sananvalinta"?

Kumpi on oikein: "sanavalinta" vai "sananvalinta"?

Vastaus
31.03.201019:51
27046
119

Tutkimistani kielenhuoltoa käsittelevistä kirjoista ei löytynyt suoraa kannanottoa siihen, kumpi olisi suositeltavampi muoto, mutta esimerkiksi ”Suomen kielen perussanakirja” (osa 3; Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1994) tuntee ainoastaan muodon ”sananvalinta”. Sitä myös käytettiin kielenhuolto-oppaissa asiatekstissä, jossa käsiteltiin sanan valitsemiseen liittyviä kysymyksiä, samoin ”Kielikellon” artikkeleissa. Tuosta voisi päätellä, että ”sananvalinta” on kielenhuollon suosiossa.

Muoto ”sanavalinta” näyttää silti olevan myös yleisessä käytössä ja olevan Google-haulla katsottuna jopa toista muotoa suositumpi. Saattaa myös olla, että niillä on jonkinlaista eriytynyttä käyttöä. Esimerkiksi ilmauksessa ”hyvä sanavalinta” näyttää tuo muoto olevan selvästi yleisempi kuin ”sananvalinta”. Valitettavasti tutkimani sanakirjat eivät anna asiasta tarkempaa tietoa, eikä asiaa ole mahdollista näissä puitteissa tutkia perusteellisemmin.

Kommentit (1)
Analoginen tilanne tuli vastaani v. 1971, kun menin ympäristönsuojeluasiantuntijaksi iso... Analoginen tilanne tuli vastaani v. 1971, kun menin ympäristönsuojeluasiantuntijaksi isoon teollisuusyritykseen. Ala oli silloin aivan uusi, ja sanastossa oli vielä paljon horjuvuutta. Kysyin silloisesta kielitoimistosta, kirjoitetaanko ympäristösuojelu vai ympäristönsuojelu. Vastaus oli, että ehdottomasti n:n kera, ja se perusteltiin näin: Suojelu kohdistuu ympäristöön. Siksi tulee käyttää akkusatiivipohjaista muotoa ympäristöNsuojelu. - Samalta pohjalta vaikuttaa sananvalinta oikeammalta kuin sanavalinta.
10.8.2014 11:15 Esa Tommila 106

Vastauksesi