Kumpi on kieliopillisesti oikea tapa sanoa "aikaa myöten" vaiko "aikaa...

Kumpi on kieliopillisesti oikea tapa sanoa "aikaa myöten" vaiko "aikaa...

Kumpi on kieliopillisesti oikea tapa sanoa "aikaa myöten" vaiko "aikaa myöden"? En ole löytänyt itse vastausta kielioppaista.

3 vastausta

Nykyisessä yleiskielessä käytetään muotoa "myöten". "Myöden" on vanhahtava muoto ja käytössä länsisuomalaisessa puhekielessä. Tämä tieto on Terho Itkosen Uudessa kielioppaassa (v. 2000, Tammi). Myös jo vuodelta 1982 oleva Rauni Vornasen Nykysuomen oikeinkirjoitussanakirja opastaa käyttämään muotoa "myöten".

Kommentit (0)
21.07.201414:59
21497
117

Myös Terho Itkosen ohje selityksineen oli "jo vuodelta 1982" silloin ilmestyneessä Kielioppaan ensimmäisessä painoksessa, samanlaisena kuin Uudessa kielioppaassa 2000-luvulla.

Näkemys myöten-muodon paremmuudesta sisältyi jo Nykysuomen sanakirjaan (osa III, ilmestynyt alun perin vuonna 1954 ja sittemmin useana muuttamattomana näköispainoksena) ja Suomen kielen perussanakirjaan (2. osa 1992):
"myöden, par. myöten"
Myöten-sanan käytöstä ajan ilmauksissa mainitaan näissä sanakirjoissa esimerkkeinä yötä myöten ja aikaa myöten.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta ja Kielikello-lehden arkistosta ilmenee, että myöden-muoto on sinänsä kielen rakenteen mukainen eli siinä mielessä "kieliopillisesti oikein". Se on kuulunut aitoihin murteisiin ja vanhaan kirjasuomeen. Molemmat, myöden ja myöten, ovat hakusanoina Suomen kielen etymologisessa sanakirjassa (Y. H. Toivonen, Hki 1955).

Nykyisessä yleiskielessä on pitkään suositeltu myöten-asua. Siitä huolimatta googlaaja löytää 2000-luvulla kirjoitetuista verkkoteksteistä yllättävän runsaasti "aikaa myöden" -ilmauksia, kun taas esimerkiksi Helsingin Sanomien tekstiarkistossa ne ovat harvinaisia. (HS-tekstiarkisto on useissa kirjastoissa asiakkaidenkin käytettävissä.)

 

Kommentit (0)
21.07.201419:50
8838
74

Tässä mitään itkosia tai muita kirjoja tarvita, totta kai korva sanoo sen t:llä, "myötä", sen ja sen myötä, ajan myötä. Myötäillä, myötäillen jne. "Myödä" on sama kuin "myydä", tiedoks vaan.

Terv. Eero-setä    

Kommentit (0)

Vastauksesi