Kumpi edullisempaa, ostaa ruokakaupasta vai leipoa itse Runebergin torttuja?

Kumpi edullisempaa, ostaa ruokakaupasta vai leipoa itse Runebergin torttuja?

Miten paljon itse leivottu ja koristeltu perinteinen Runbergin torttu tulisi maksamaan (noin)? Verrattuna siihen miten * * * * * laadukkaita ja miten edullisesti niitä edullisimmillaan saa ostettua kortteli/ruokakaupasta.

Vastaus
10.06.201909:39
22920
19

Pahoittelen - koska kysymys on ollut pitkään keskeneräisten nipussa, vastaan siihen epätarkasti, siinä toivossa, että joku jauhopeukalompi tietäisi paremmin - en todellakaan osaa sanoa, mitä itseleivottu Runebergintorttu tulisi maksamaan, mutta ymmärrän, että minun tekemänäni se tulisi todella kalliiksi. Ensinnäkin joutuisin hankkimaan gluteenittomia jauhoja siihen tarkoitukseen - manteli- ja kookosjauhoilla kuulemma tulee hyvää, mutta missä suhteessa? Monissa gluteenittomissa leivontajauhosekotuksissa on sokeria, jota ei tässä huushållissa todellakaan tarvita ekstraa.

Toiseksi, en käytä alkoholia, joten kostutustujauksen pitäisi olla jotain muuta nestettä - mitä? Tuoremehua, jota pitäisi myös ostaa erikseen, sitruunamehu ehkä kävisi, ja sitä voisi olla kotona muutenkin.

Lapsuudessani karvasmanteli kuului ehdottomasti asiaan - nyt se pitänee korvata jollain muulla, mieti, etsi, tutki ja kokeile, millä. 

Kinuskikissa -sivustolla on paljon kiinnostavia leipomisohjeita ja -arvioita, hintaa en löytänyt sieltäkään. Kyseisten leivonnaisten tekotapa ja mielimaut ovat niin erilaisia, että kokeilevaa jauhopeukalointia saisi varmaan harjoittaa pitkään, ennen kuin löytyisi vaikkapa anoppia tyydyttävä ratkaisu. Puhumattakaan siitä, että paistaminen uuden kodin oudossa uunissa voi tuottaa yllätyksiä. Luultavasti pilaisin valikoiman paperivuokia ja saisin kontata polvillani kuuraamaan uunia.

Lyhyesti sanoen - minun kotonani itsetehdyt erikoisleivonnaiset tulisivat kaikkeen siihen käytetty aika ja vaiva mukaanlukien niin kalliiksi, että niitä ei kokeiltaisikaan, vaan mentäisiin kiltisti kauppaan heti ensi yrittämällä.

Sama tapahtuu monasti myös erikoisempien ruokaohjeiden kohdalla. Olisi kivaa kokeilla joskus jotain uutta, mutta jos siihen tarvitaan useita sellaisia ehkä kalliitakin aineksia, joita ei kotona ole entuudestaan ja joita ei välttämättä tule käytetyksi muuten, jätän väliin. Jos se erikoinen juttu epäonnistuu tai maistuu kaamealta, en välttämättä viitsi edes yrittää. Tuloksena siitä olisi valikoima väljähtyviä mausteita tai homehtuvia aineksia, joille ei löytyisi jatkokäyttöä.

Ne, jotka ovat luonnostaan taitavia keittiössä tai joilla riittää aikaa, viitseliäisyyttä ja kokeilunhalua, huomaavat tietysti, miten niitä erikoisempia aineksia voisi käyttää toisinkin. Hienoa - kauhamaailma on heidän.

 

Kommentit (1)
Useimpien "itse vai valmiina" -kysymysten vastaukseen vaikuttaa se, miten jatkuvaa se itse... Useimpien "itse vai valmiina" -kysymysten vastaukseen vaikuttaa se, miten jatkuvaa se itse tekeminen on, mikä taas vaikuttaa siihen, tulevatko yli jääneet raaka-aineet myöhemmin hyötykäyttöön vai menevätkö vanhaksi.
10.6.2019 12:48 Leo Salminen 3425

Vastauksesi