Kummalla maalla oli nykyinen "maamme-laulu" ensimmäisenä; Suomella vai...

Kummalla maalla oli nykyinen "maamme-laulu" ensimmäisenä; Suomella vai...

Kummalla maalla oli nykyinen "maamme-laulu" ensimmäisenä; Suomella vai Virolla? Mikä on tarina näiden laulujen valintojen takana?

Vastaus

Suomessa Maamme-laulun esittivät ensi kerran ylioppilaat 13. toukokuuta vuonna 1848 Floran päivän juhlassa Kumtähden kentällä. Virossa Mu Isamaa -laulun ensimmäinen julkinen esitys oli Tarton laulujuhlilla vuonna 1869.

Kun sekä Viro että Suomi ensimmäisen maailmansodan jälkeen itsenäistyivät, tästä Paciuksen sävellyksestä tuli molempien maiden kansallislaulu.

Maamme-laulun kirjoitti Johan Ludvig Runeberg ruotsiksi Vänrikki Stoolin tarinoihin ja sen sävelsi Fredrik Pacius vuonna 1848. Suomennoksen teki Paavo Cajander vuonna 1889. Aiempi suomennos on peräisin Julius Krohnilta vuodelta 1867.

Viron kansallislaulussa käytetään samaa sävelmää, mutta ilman neljän viimeisen säkeen kertausta. Sen sanoitti viroksi Johann Valdemar Jannsen.

Laulun suomen- ja ruotsinkieliset sanat voi lukea osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Maamme . Mu isanmaa-laulun suomenkieliset sanat ovat nähtävissä osoitteessa http://www.helsinki.fi/~jnuotio/mids/hymn_fi.html .

Tarinaa Mu isanmaa-laulun ja Maamme- laulun syntyvaiheista voi lukea osoitteista http://fi.wikipedia.org/wiki/Viro#Kansallislaulu ja
http://www.aamulehti.fi/sunnuntai/teema/asiat_paajutut/4538542.shtml

Muita lähteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maamme
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?p=718764
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viro#Kansallislaulu
http://www.tuglas.fi/oppimateriaali/text/symbolit.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi