"Kultaa, helmii, lasitimanttei"

"Kultaa, helmii, lasitimanttei"

Pop-kappaleissa on hyvin monesti sanamuotoja, jotka eivät ole kieliopillisesti oikein. Mistä moinen johtuu? Moni varmaan ottaa tästä esimerkkiä omaan kielenkäyttöönsä, varsinkin mikäli kappaleen esittäjä on omiin suosikkeihin kuuluva :D Toinen esimerkki: "On tekstarii, on hymiöö, on glitterii, irtoripsii."

2 vastausta

Yksi syy on luultavasti se, että teksti sopii paremmin melodiaan. Esimerkiksi "lasitimantteja, tekstareita, hymiöitä" kuulostaa erilaiselta kuin "lasitimanttei, tekstarii, hymiöö". Sanoissa olisi yksi tavu enemmän, mikä pakottaisi luultavasti muuttamaan melodiaa. Myös rytmi muuttuisi. Jälkimmäisessä esimerkissä loppusoinnutus myös helpottuu, kun "tekstaria/tekstareita" sijaan "tekstaarii" rimmaa kahden viimeisen sanan kanssa, mikä vahvistaa haluttua toistoa ja hokemallisuutta.

Suomen monitavuiset sanat ja painotus eivät aina sopeudu parhaiten popille tyypillisiin fraasikuvioihin ja painotuksiin, jotka ovat usein lähtöisin englanninkielisen laulun konventioista. Edempänä suussa laulettu pitkä i-äänne (glitterii) kuulostaa esimerkiksi paremmalta ja se on helpompi laulaa resonantimmin ja venyttää kuin syvemmältä kurkusta lähtevä ä (glitteriä). Suomen kieliopin mukainen taivutus on saanut joustaa aivan kirjoitetussakin runoudessa, kun mitta tai jalka on sitä vaatinut.

Toinen syy on se, että laulutekstit on nimenomaan tarkoitus sanoa ääneen. Ne ovat puhetta, eivät kirjoitusta, eikä niiden tarvitse automaattisesti olla muodoltaan kirjakielisiä. Välittömyyttä, autenttisuutta ja ajanmukaisuutta korostetaan usein puhekielisyydellä. Populaarimusiikissa varsinkin on tavanomaista tavoitella puhekielisyyden vaikutelmaa, ja puhuttu suomi poikkeaa usein yleiskielen säännöistä.

 

Kommentit (0)
28.03.201914:49
20758
25

Vaikka kysyjän esittämät esimerkit poikkeavat standardoidusta yleiskielestä, ne eivät ole varsinaisesti kieliopin vastaisia, vaan noudattavat puhekielen keilioppia ihan tarkalleen. Kielioppi ei rajoitu pelkkään standardikieleen.

Kommentit (0)

Vastauksesi