Kukahan tietäisi minkälainen veneen keulassa oleva rekisterinumero pitää...

Kukahan tietäisi minkälainen veneen keulassa oleva rekisterinumero pitää...

Kukahan tietäisi minkälainen veneen keulassa oleva rekisterinumero pitää olla! Kuka määrittelee sen numeron koon? Eikö se riitä että se on tehty vaikka DYMO-tarralla! Pitääkö se olla jonkun kokostandardin mukainen?

Vastaus

Dymo-tarralla kirjoitettu numerosarja ei aivan riitä. Ellei sitten ole sellainen vehje, jolla saa 12 senttiä leveää nauhaa, joka pysyy tiukasti veneen kyljessä.

Veneen keulan rekisterinumeron on oltava vähintään seitsemän ja puoli senttiä korkea. Viivan leveys on oltava vähintään puolitoista senttiä ja niiden väliin on jätettävä kahden sentin tila. Kirjaimen ja numeroiden välissä on oltava neljä senttiä tyhjää. Tunnuskilven muita vaatimuksia on suorakaiteen muoto, korkeuden on oltava vähintään 12 senttiä ja sen on ulotuttava vähintään puolitoista senttiä tunnuksen kummallekin puolelle. Nämä määritykset löytyvät Veneliikenneasetuksesta eli Veneliikenneasetus 28.2.1969/152, 2 Luku: Moottoriveneiden rekisteröiminen: 11 pykälä.

Helsingin venepoliisista opastettiin, että rekisterinumero tulee sijoittaa näkyvälle paikalle ja oltava riittävän kokoinen. Numeron voi kiinnittää erillisellä kyltillä tai maalata veneen pintaan. Näkyvyys tarkoittaa sitä, että valkoiseen veneeseen tuo numerosarja tulee merkitä mustalla ja vastaavasti tummaan veneeseen valkoisella.

Tuon rekisterinumerokyltin on oltava selkeä. Aluksen nimen suhteen vastaavanlaisia säädöksiä ei ole. Veneilijällä on vapaus nimetä kulkuneuvonsa hyvinkin vapaasti. Nimi voi olla veneen kylkeen maalattu tai vaikka melko yleisesti käytetty puinen kyltti. Maria taitaa muuten olla Suomen yleisin moottoriveneen nimi. (Maistraatin sivuilta).

Rekisteröitävän veneen omistajan on ennen veneen käyttöönottoa tehtävä veneestä rekisteri-ilmoitus kotikuntansa maistraattiin. Moottorivene pitää rekisteröidä, kun sen teho ylittää 15 kilowattia, tai sisä- tai sisäperämoottorin teho ylittää 37 kilowattia.
Pienemmät veneetkin voi ilmoittaa maistraatin rekisteriin, jos niitä ei ole ilmoittanut Suomen Purjehtijaliiton ja Veneilyliiton yhteisrekisteriin.

Rekisteröintivelvollisuus koskee myös muita koneellisia vesikulkuneuvoja, mm. vesiskoottereita joissa rekisteröintiraja on sisämoottoreiden 37 kilowattia. Apumoottorilla varustettua purjevenettä sekä moottoripurjevenettä ei tarvitse rekisteröidä.

Sitten paikkoja mistä etsiä tietoa:

http://www.maistraatti.fi > Venerekisteri: perustietoa ja ohjeita veneiden rekisteröinnistä; moottorivenerekisterin tietopalvelu, josta voi hakea mm. suosituimpia veneiden nimiä, merkkejä ja moottoreita tai tilastoja esim. venemerkin, moottorin tehon ja käyttöalueen perusteella

http://www.veneilyliitto.fi Tietoa niin kilpa- kuin harrastajaveneilijällekin. Mm. ohjeita veneellä ulkomaille matkaavalle, tietoja liputuksesta ja katsastusluokista sekä hyvä linkkikokoelma kotimaisista ja ulkomaisista veneilysivuista.

http://www.purjehtija.fi on vastaava sivu purjeveneilijälle.

Ja aina voi soittaa myös venepoliisille tai veneilyseuroihin.

Lähteinä tässä on käytetty kirjaa
Vesiliikenteen säädökset (Edita 2005), joka löytyy Helmet -haulla hyvin monesta kirjastosta. Hakusanaksi kirjan nimi.
Paatti veneilysivut: http://www.vastela.net/sami/paatti.htm
Maistraatin sivut: http://www.maistraatti.fi/maistraatti/servlet/Lomake?id=691
Ja Helsingin kaupungin liikuntaviraston sivut: http://www.hel.fi/wps/portal/Liikuntavirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEX...

Kommentit (0)

Vastauksesi