Kuka väistää tässä tasa-arvoisessa risteyksessä ja ketä? Kuva mukana

Kuka väistää tässä tasa-arvoisessa risteyksessä ja ketä? Kuva mukana

Ja onko suoraan ajava aina korkea arvoisempi kuin vasemmalle menevä?

Kuvat: 
3 vastausta

Hei! Kysymys on todella kinkkinen, jos kaikki neljä autoa ovat risteyksessä samanaikaisesti. Tasa-arvoisessa risteyksessä on tulojärjestyksellä merkitystä ja väistämisvelvollisuus on voimassa vain siinä tapauksessa, jos autot ovat risteyksessä samanaikaisesti. Vasemmalta tulevan ei tulisi joutua odottamaan oikealta tulevia autojonoja, vaan oikealta tulevien pitäisi antaa tilaa, jos vasemmalta tuleva oli risteyksessä ensin. Tasa-arvoisessa risteyksessä tulisikin olla joustava mitä ikävä kyllä harvoin liikenteessä näkee. Tasa-arvoisuudessa ei käsitteenäkään voi olla "etuoikeutta" täten lähtökohtaisesti tulojärjestys määrää.

Piirrustuksessasi väistämisvelvollisuudet ovat voimassa siinä järjestyksessä missä autot ovat risteykseen tulleet. Jos piirrustuksesi tilanteessa kaikki autot ovat samanaikaisesti risteyksessä niin jokaisella on väistämisvelvollisuus suhteessa toiseen. Tällaisissa tilanteissa se, joka uskaltaa liikahtaa ensimmäisenä, menee ensimmäisenä ja muut sen jälkeen väistämisvelvollisuuksien mukaan.

MuTu-tuntumalta ehdottaisin jotain tällaista "oikean" vastauksen puuttuessa: etelästä pohjoiseen menevä auto menee ensin, seuraavaksi pohjoisesta itään kääntyvä, sitten idästä länteen ajava, ja viimeiseksi lännestä pohjoiseen kääntyvä. Toinen vaihtoehto on, että suoraan ajavat autot menevät ensin ja kääntyvät autot niiden jälkeen.

 

Jos lukijoilla on esittää vaihtoehtoista järjestystä niin antaa palaa!

 

Kommentit (0)
09.06.201416:29
2640
148

Parhaalla tahdollanikaan en pysty näkemään tuossa hutaistussa piirroksessa yhtäkään autoa, jonka pitäisi väistää toista tai tulla väistetyksi risteykseen saapumisjärjestyksen perusteella. Sellainen tilanne syntyisi vain silloin jos etelästä ja idästä tulevat autot kääntyisivät kumpikin oikealle ja pohjoisesta ja lännestä tulevat vasemmalle kääntyvät olisivat tulleet reilusti ennen risteykseen ja aloittaneet kääntymisensä. Tällöin vasemmalle kääntyvän on nykytulkinnan mukaan annettava rauhassa jatkaa risteävälle tielle. On tainnut korkein oikeus joskus antaa tällaisenkin päätöksen. 

Muuten se ajojärjestys riippuu ihan kuljettajien kyvyistä ja ajokokemuksesta.

Mitä tulee liikennepoliisitarkastaja Purasen omatekoiseen tulkintaan jonossa ajavien väistämisvelvollisuudesta vasemmalta tulevaan nähden, kehottaisin häntä tutustumaan paremmin tieliikennelakiin.

 

 

 

Kommentit (0)
09.06.201418:59
5741
104

Kumpikaan vasemmalle kääntyjä ei voi jatkaa matkaa vastaan tulevan liikenteen vuoksi, joten, jos kuvassa oikealta tuleva ymmärtää kokonaistilanteen, hän voi varovasti ajaa ensiksi ja sen jälkeen loput järjestyksessä myötäpaivään ensiksi ajaneeseen nähden, jolloin kukaan heistä ei aja oikealta tulevan eteen. Jos sen sijaan kaikki olisivat kääntymässä vasemmalle tai kaikki olisivat jatkamassa suoraan, ajojärjestys selviäisi vain sillä, että joku ymmärtäisi näyttää vasemmalta tulijalle käsimerkillä, että "ole hyvä, mene ensin".

Kannattaa myös muistaa, että tahallinen kolarin aiheuttaminen on kaikista väistämisvelvollisuuksista huolimattakin lain mukaan rikos.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi