Kuka taiteilija maalasi Armi Kuuselasta muotokuvan viisikymmenluvulla?

Kuka taiteilija maalasi Armi Kuuselasta muotokuvan viisikymmenluvulla?

Kuka taiteilija maalasi Armi Kuuselasta muotokuvan viisikymmenluvulla? Muistan nähneeni kuvan taulusta ja muistelisi, että taiteilija oli nimeltään Lauri Mäkinen. Haluaisin tietoa tästä taitelijasta.

3 vastausta

Kysyjä muistelee aivan oikein ja taiteilija todella oli nimeltään Lauri Mäkinen. Kysymyksen selvittämiseen oman mutkansa toi se, että Suomessa on myös toinen taiteilijana toimiva Lauri Mäkinen. Tämä Lauri Mäkinen on taidegraafikko ja asuu Helsingissä. Maailman kauneimmaksi vuonna 1952 valitusta Armi Kuuselasta muotokuvan maalannut Lauri Mäkinen taas oli Orivedellä vaikuttanut taidemaalari. Hän syntyi vuonna 1914 ja kuoli 1984.

Valtion taidemuseon Kuvataiteen keskusarkistosta löysimme lehtileikkeen Hymy-lehdestä (1/1970). Lehdessä uutisoitiin maalauksen valmistumisesta. Maalaus valmistui siis vasta vuonna 1970 eikä 1950-luvulla kuten kysyjä muistelee. Uutisen mukaan Armi oli saanut kotiinsa Manilaan Filippiineille Orivedellä maalatun muotokuvan. Armi oli tuolloin naimisissa filippiiniläisen liikemiehen Virgilio Hilarion kanssa.

Taulun oli maalannut missin äidin toivomuksesta taiteilija Lauri Mäkinen. Armin äiti piti Orivedellä matkustajakotia ja Orivedellä hän oli tutustunut paikalliseen taiteilija Mäkiseen, joka tunnettiin taitavana muotokuvamaalarina. Mäkisen maalaamassa taulussa Armi esiintyy ”nuoruuden kauneimmassa kukoistuksessa filippiiniläinen kansallisasu yllä”.

Oriveden kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja muisteli taiteilija Lauri Mäkistä seuraavasti. Lauri Mäkinen oli itseoppinut kansantaiteilija. Mäkinen asui Naappilan kylällä Orivedellä syntymäkodissaan ja samaan pihapiiriin hän rakensi vuonna 1970 Ufo-ateljeensa eli ufon muotoisen ateljeen, jossa oli hänen töitään näytteillä. Kävijöitä riitti 1970-luvulla, koska samalla seudulla Aimo Tukiaisen kesäpaikassa Purnussa järjestetty vilkas kesänäyttely houkutteli ihmisiä myös Mäkisen Ufoon.

Lauri Mäkinen oli tuottelias taiteilija jolla oli useita myyntimiehiä eli kulkukauppiaita, jotka kauppasivat hänen taulujaan. Kuuleman mukaan kaikki tehdyt työt menivät kaupaksi. Hän maalasi Orivedellä taloja, pihapiirejä ja muotokuvia. Maatalojen päärakennukset olivat hänen pääaiheensa. Hän maalasi valtaosan teoksistaan valokuvien pohjalta. Valokuvasta on ilmeisesti tehty myös Armi Kuuselan muotokuva.

Varmaa tietoa meillä ei ole mutta luultavasti alkuperäinen Mäkisen tekemä muotokuva on nykyään Armi Kuuselan kotona Yhdysvalloissa. Hymy-lehden jutun mukaan muotokuvasta on ilmeisesti olemassa myös kopio. Ainakin jossain vaiheessa kopio on ollut esillä Mäkisen ufo-ateljeessa. Jos saamme lisätietoja kopion olinpaikasta, palaamme asiaan.

Lähteet:
Hymy 1/1970
Oriveden kotiseutuyhdistys

Kommentit (0)
16.08.201422:46
14
14

Hej,

"kopio", joka sekin maalattu orginaaliksi sijaitsee Tukholmassa, jossa myös kirjeenvaihtoa Armin äidin Martta Kyrön kanssa ajoilta jolloin Armi oli voittanut Maailman kauneimman tittelin.

 

 

Kommentit (0)
22.10.201417:08
14
14

Minulla on Armi Kuuselasta maalattu taulu, tekijä Lauri Mäkinen vuosi 1952. Taulun takana lukee kuivamusteella kirjoitettu teksti, josta on vaikea saada selvää. Yritän kuitenkin: 1953-55 julkaistu Yhtyneet Kuvalehdet Oy:llä. Televisioesitys 17.12.-64.  Käsitykseni mukaan tekijä on Oriveden Lauri Mäkinen, öljyvärityö, Armilla valean vihreä puku (yläosa näkyy). Taulu on nyt Kangasalla.

Kommentit (0)

Vastauksesi