Kuka tai mikä oli Akmeeli?

Vastaus

Akmeeli Antereeus oli vanhojen tarinoiden mukaan Sodankylän Sompion ja ehkä koko Lapinkin mahtavimpia noitia. Akmeeli (suomeksi Ikämieli) kuului eräiden tietojen perusteella Mustan sukuun ja lienee elänyt Sompiossa 1600-luvulla, ehkä jo 1500-luvun puolellakin. Akmeelin kotitienoot, Sompion laaja lapinkorpi, jäi Lokan tekoaltaan alle 1960-luvun lopulla.

Tarinoiden mukaan Akmeelilla oli taito muuttua metsän eläimeksi tai veden kalaksi loveen langetessaan eli matkatessaan transsissa tuonpuoleiseen. Hän pystyi myös laulamaan itsensä sudeksi, saattoi maata koko talven kuusen alla karhuna ja kykeni lentämään lintuna. Hän liikkui pitkin erämaita milloin minäkin – kalana, lintuna, sutena, tuulipuuskana. Taisteluissa ”vihavenäläisiä” vastaan Akmeelin kerrotaan usein pelottaneen ja kukistaneen vihollisen noitataidoillaan.

Perimätiedon mukaan Akmeeli on haudattu Sompiojärven takana Hietaojan varressa olevaan hiekkakumpuun. Täällä on kolme kumpua, joita on kutsuttu Akmeelinkummuiksi. Yhdessä kummuista on ollut Akmeelinhauta-niminen iso kuoppa, johon Akmeeli olisi haudattu. Kuopan reunalla on ollut puuristi, josta on havaintoja yli sadan vuoden ajalta. Ristin lienee alun perin pystyttänyt 1800-luvulla Sompion viimeinen suuri noita Jaako Alariesto eli Polvari-Jaako käydessään noutamassa Akmeelilta ”tietoja”. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että paikalla ei ole ihmisen hautaa, ja että kuoppa lienee peuranpyyntikuoppa. Ihmishaudan merkkejä ei ole löydetty muualtakaan Akmeelinkumpujen alueelta. On otaksuttu, että ”ristimättömään kansaan” kuulunut Akmeeli on haudattu Akmeelinkummuille aikansa Sompion lappalaisten tapaan maan pinnalle jätettyyn arkkuun, jolloin merkit hautauksesta ovat hävinneet jo aikoja sitten.

Lähteet:

Carpelan, Christian: Akmeelinhaudan arvoitus. Teoksessa: Entinen Kemijoki, s. 243–251. Toimittanut Martti Linkola. Julkaisija Kemijoki Oy. Tapiola 1967.

Paulaharju, Samuli: Sompio. Luiron korpien vanhaa elämää. WSOY. Porvoo 1939, 2. painos 1953, 3. painos 1979.

http://www.plappi.fi/matkailu/ohjelmapalvelut/vauhtitassun_kennel/kemink...

http://www.elamystuotanto.org/files/20070212125020.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi