Kuka sattuisi muistamaan sanonnan "puhuu kuin ruuneperi" alkuperän?

Kuka sattuisi muistamaan sanonnan "puhuu kuin ruuneperi" alkuperän?

Kuka sattuisi muistamaan sanonnan "puhuu kuin ruuneperi" alkuperän? Näin Runebergin päivän lähestyessä Kirviö mietiskelee moista...

2 vastausta

"Sähän puhut kuin ruuneperi.”

Sanonta viittaa kansallisrunoilijana pidettyyn Johan Ludvig Runebergiin. Sillä tarkoitetaan, että joku on puhelias tyyppi, vuolaspuheinen ja kaunopuheinen. Sanonta saattaa viitata myös puhujan korkealentoiseen ilmaisutapaan.

Kysymys on ajankohtainen, koska Runebergin päivää vietetään 5.2. eli huomenna perjantaina. Suurimmalle osalle meistä tunnetuin Runebergin teksti on varmaan Maamme-laulun sanat. Hän kirjoitti sanat ruotsiksi Vänrikki Stoolin tarinoiden ensimmäiseksi runoksi ja sen sävelsi Fredrik Pacius.

Sanonnan alkuperän metsästämisessä meitä auttoi Kotimaisen kielten tutkimuskeskuksen Kielitoimisto. He löysivät nykysuomen sanakokoelmista tiedon, että sanontaa "puhuu kuin Ruuneperi” on käytetty kaunokirjallisuudessa ja lehdissä ainakin 1970-luvun alussa - myös muodossa "puhuu kuin Ruunekreeni". Ennen 1970-lukua kerätystä aineistosta sanontaa ei löytynyt, mutta Kielitoimiston mukaan on kuitenkin mahdollista, että sanonta on varhaisempaakin perua kuin 70-luvulta.

Runeberg tunnetaan myös lasten keskuudessa. Löysimme netistä tiedon, että Leppälän ala-asteella Valkeakoskella oli muutama vuosi sitten tutustuttu Runebergin elämään ja teoksiin. Koululaisilta oli kyselty sitten Runebergiin liittyviä kysymyksiä, ja yksi kysymyksistä oli että mitä tarkoittaa ”puhuu kuin Runeberg?”

Jenna viidenneltä luokalta vastasi siihen näin:

”Ensin ajattelin, että se tarkoittaa sitä, että joku puhuu runollisesti, mutta nyt ajattelen, että se tarkoittaa hitaasti ja paljon.”

Aleksi (myös viidenneltä luokalta) vastasi:

”Ensin ajattelin, että joku puhuu huonoa suomea, mutta se puhuukin ruotsia.”

Lähteet:
Kotimaisen kielten tutkimuskeskuksen Kielitoimisto
http://www.kotus.fi/kielitoimisto/

Leppälän löpinät
http://www.peda.net/en/magazine/valkeakoski/leppala?m=content&a_id=86

Kommentit (0)
24.03.201416:10
47
47

Sara Maria Forsberg (Smoukahontas) sai Pietarsaaren kaupungin avaimen lahjaksi
kaupunginjohtajalta, kun on tehnyt kaupunkia/kaupungin nimeä tunnetuksi enemmän
kuin kukaan aikoihin. Sara Maria Forsberghan on se kuuluisa kielilläpuhuja YouTubessa.

Pietarsaaresta lähtöisin (käynyt mm. koulua Pietarsaaressa) on myös Runeberg, joten Sarastakin voisi leikillisesti sanoa, että hänhän puhuu kuin ruuneperi.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi