Kuka on sanonut tai miettinyt näin: Kuka tietoa lisää,se tuskaa lisää, mitä hän...

Kuka on sanonut tai miettinyt näin: Kuka tietoa lisää,se tuskaa lisää, mitä hän...

Kuka on sanonut tai miettinyt näin: Kuka tietoa lisää,se tuskaa lisää, mitä hän näillä sanoilla on tarkoittanut tarkemmin sanottuna ja onko hän näin ollen ollut jossain mielessä oikeassa?

Vastaus

Lainaamasi teksti on peräisin Raamatusta, Saarnajan kirjan ensimmäisestä luvusta, tarkemmin ottaen vuoden 1938 suomennoksesta: "joka tietoa lisää, se tuskaa lisää". Perinteisesti kirjan kirjoittajaksi nimettiin Israelin kuningas Salomo, mutta nykyään oletetaan oikean kirjoittajan eläneen Salomoa paljon myöhäisemmällä ajalla, jolloin Israelin kuningaskuntaa ei enää ollut olemassa.

Lainauksen perusajatus on melko yksinkertainen: tieto ei välttämättä tee ihmistä onnelliseksi ja joskus liiallinen tietäminen saattaa jopa tehdä elämästä lohdutonta ja tarkoituksetonta. Nykyaikaisena esimerkkinä voisi sanoa, että ihminen voisi olla paljon onnellisempi, jos ei tietäisi, että maailmassa on sotaa, nälänhätää ja ilmastonmuutoksia.

Saarnaajan kirja on elämänasenteeltaan muutenkin hyvin pessimistinen ja toteaa kaiken elämässä olevan loppujen lopuksi turhuutta. Saarnaajan kirjoittaja on mahdollisesti ajatellut esseensä olevan varoitus liian maallista elämää harjoittaville, sillä kirja päättyy kehotukseen kunnioittaa Jumalaa. Usko on hänelle ikään kuin viimeinen oljenkorsi, josta ihminen voi hankkia lohtua, kun kaikki muu pettää.

Saarnaajan kirjan antama ratkaisu eli tiedon tuottaman tuskan lievittäminen uskon avulla ei esimerkiksi uskonnottomista varmasti tunnu kovinkaan järkevältä. John Stuart Milliä lainaten joku voisi sanoa, että on parempi olla onneton Sokrates, joka edes tietää jotain, kuin onnellinen ja tietämätön ihminen. Tällöin tieto olisi ihmiselle positiivinen asia, vaikka se tekisi hänen olonsa epämukavaksi tai jopa tuskaiseksi. Toisaalta kreikkalaisia filosofeja mukaillen voisi ajatella, että vaikka pisara tietoa ja viisautta tuottaisikin tuskaa, täyden maljan juominen toisi kuitenkin ihmiselle mielenrauhan.

Saarnaajan kirjan ensimmäinen luku vanhojen raamatunkäännösten mukaan: http://www.finbible.fi/jakeittain/VT/saarnaaja_1.htm

Saarnaajan kirjan ensimmäinen luku vuoden 1992 raamatunkäännöksen mukaan:
http://ftp.fi.netbsd.org/pub/doc/religion/christian/Bible/finnish/1992/S...

Saarnaja Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Saarnaajan_kirja

Eräs tulkinta Saarnaajan kirjasta: http://vanhatsivut.sley.fi/luennot/Raamattu/Vt/Vanhan_testamentin_yleisl...

Kommentit (0)

Vastauksesi