Kuka peruutti Nokian kosketusnäyttöpuhelimen?

Kuka peruutti Nokian kosketusnäyttöpuhelimen?

Nokian suunnitelmat isolla kosketusnäytöllä varustetusta matkapuhelimesta olivat pitkällä jo vuonna 2004 – kolme vuotta ennen kuin Apple julkaisi iPhone-kännykkänsä. Tuo projekti kuitenkin keskeytettiin, koska sen pelättiin muodostuvan kalliiksi epäonnistumiseksi.  Kuka tuon kohtalokkaan päätöksen viimekädessä löi lukkoon?

Vastaus

Nokia-yhtiö teki useampiakin virheitä matkapuhelinbisneksessään. Kosketusnäytön hylkäämistä pidetään yhtenä niistä. Yleisesti mainitaan päätöksen takana olleen kollektiivisesti "yhtiön johto". Mikään lähde ei näyttäisi nimeävän ketään tiettyä henkilöä vastuulliseksi. Nokian pääjohtajana toimi vuosina 1996-2006 Jorma Ollila. Hän oli myös yhtiön hallituksen puheenjohtajana 1999–2012. 

Suomen kuvalehden verkkoartikkelissa Ollila muistelee, että oikeastaan kukaan ylimmän johdon jäsen ei ollut matkapuhelinohjelmien asiantuntija. Syitä Nokian ongelmiin on jälkikäteen haettu myös yhtiön organisaation, ns. matriisiorganisaation toiminnasta. Helsingin Sanomien kuukausiliite on käsitellyt laajoissa artikkeleissaan Nokian vaiheita. Merita Vilen ja Risto Rumpunen perkaavat kirjassaan Nokian mahdoton mahalasku (Moimedia, 2014) yrityksen toimintakulttuurin aiheuttamia hankaluuksia, mutta kosketusnäytöt ohitetaan teoksessa vähin huomioin. Myöskään muista Nokian vaiheita käsittelevistä kirjoista ei vastaaja löytänyt suoraa vastausta kysyjää askarruttaneeseen asiaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi