Kuka päättää, mitkä ovat elokuvan päärooleja ja mitä sivurooleja?

Kuka päättää, mitkä ovat elokuvan päärooleja ja mitä sivurooleja?

Oscar-, Jussi- ym. elokuva-alan palkintoja jaetaan mm. parhaista mies- ja naispääosista sekä parhaista mies- ja naissivuosista.
Kuka päättää, mikä on elokuvan pääosa ja mikä sivuosa?
Voiko pääosia olla miten paljon tahansa ja onko niitä aina vähintään yksi?
Mitkä kaikki roolit ovat esim. Laineen Tuntematon Sotilas -elokuvan pääosia ja miksi juuri ne ja vain ne?

Charlien Enkelit -elokuvassa on selkeästi kolme naispääosaa, mutta onko Murrayn tai Rockwellin rooleista kumpikaan miespääosa vai ovatko ne miessivuosia?
Kuka siis päättää, asetetaanko jokin roolityö ehdolle pääosien vai sivuosien kategoriaan?

2 vastausta

Elokuvapalkinnot jaetaan yleensä asiantuntijoiden päätöksellä. Oscar-palkintojen saajat ratkaisee Yhdysvaltain elokuva-akatemia. Elokuva-akatemian eri alojen jäsenet nimittävät ensin oman alansa ehdokkaat. Esimerkiksi näyttelijät siis valitsevat näyttelijäehdokkaat, ja ohjaajat ohjaajaehdokkaat.

Jussi-voittajien valinta tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa 16-henkinen asiantuntijaraati valitsee kuhunkin kategoriaan kolme ehdokasta. Esiraati on vaihtuva ja sen valitsevat elokuva-alan tekijäjärjestöt. Lopuksi kaikki Filmiauran jäsenet, noin 260 henkilöä, osallistuvat Jussi-voittajien valintaan suljetussa kirjeäänestyksessä.

Joissakin elokuvissa voi olla useita keskeisiä henkilöitä ja useita sivurooleja. Silloin nämä esiraadit joutuvat vain tekemään omat valintansa ehdokkaiksi: kuka ansaitsee päästä ehdolle mihinkin kategoriaan.

Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas keräsi useita Jussi-palkintoja. Laine itse sai ohjaus-Jussin, T.J. Särkkä tuottaja-Jussin ja Juha Nevalainen käsikirjoitus-Jussin. Leikkaus-Jussin saivat Armas Vallasvuo ja Osmo Harkimo. Miessivuosa-Jussin elokuvasta saivat Veikko Sinisalo ja Åke Lindman.

 

Kommentit (0)
11.04.201720:19
13130
34

Elokuva-akatemia tosiaan päättää ketkä saavat Oscareita, mutta päätöksen siitä kuka näyttelijä asetetaan ehdolle mihinkin sarjaan tekee elokuvan tuottaja tai tuotantoyhtiö. Tuottajan kannalta palkinnon nappaaminen omalle yhtiölle on tärkeämpää kuin se kenelle se menee. Niinpä loistavia näyttelijöitä saatetaan asettaa ehdolle sivuosakilpaan ihan vaan sen takia että heillä olisi parempi mahdollisuus kun pääsoan palkinto kuitenkin menee jollekin hyvin tunnetulle, akatemian piireissä suositulle tähdelle. Lisäksi mukana on raha; näyttelijä jolle maksetaan enemmän on todennäköisemmin ehdola pääosakilpaan. Se taas kenelle maksetaan enemmän ja kenelle vähemmän ei välttämättä riipu siitä paljonko roolilla on ruutuaikaa, vaan siinä on usein ihan muut asiat takana.

Kommentit (0)

Vastauksesi