Kuka on Suomen eniten kappaleita levyttänyt artisti?

Vastaus

Kysymys on mielenkiintoinen ja vaatii hiukan tarkentamista ennen vastaamista. Ensinnäkin täytyy pohtia mitä tarkoitetaan artistilla. Termillähän voidaan viitata yleensä esiintyvään taiteilijaan, jolloin kyseeseen tulee laskea levy-yhtiöiden palkkalistoille olleet sessiomuusikot. Toisaalta termillä voidaan viitata levytyksen pääesiintyjään eli tekijään, jonka nimi on levynkannessa ja jonka nimissä kappaletta esitetään ja markkinoidaan. Tässä mielessä artistilla viitataan yleensä laulajaan, kollektiiviseen yhtyeeseen tai tähti-instrumentalistiin.

Suomen populaarimusiikin historiassa on kolme hahmoa, jotka nousevat levytystensä määrällä selkeästi muiden yläpuolelle.  Näitä kolmea on vaikea asettaa järjestykseen, koska täsmällisen tarkkoja lukemia levytysten määrästä ei ole olemassa ja eri lähteissä määrä on laskettu eri tavalla. Joissakin tapauksissa mukaan on laskettu julkaisemattomat äänitteet ja osallistumiset muiden artistien sessioihin ja toisissa tapauksissa taas ei.

Ensimmäinen näistä kolmesta on harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen. Hän on suomalaisen harmonikan elävä legenda, joka on tunnettu myös säveltäjänä, sanoittajana, orkesterinjohtajana ja opettajana. Ahvenainen voitti harmonikansoiton Suomen mestaruuden vuonna 1957 ja levytyksiä on kertynyt eri kokoonpanoissa ja yhteyksissä yli 50 vuoden aikana jo yli 900 kappaletta.

Toisena listalla on laulaja Georg Malmstén, jonka suosikkilauluista kaikki tuntevat ainakin kappaleet ”Äänisen aallot”, ”Heili Karjalasta” sekä hänen oman sävellyksensä  ”Mikkihiiri merihädässä”. Georg aloitti levytysuransa jo vuonna 1929 ja hän oli 1930-luvulla nykynuortenkin suosiossa olevan Dallapén kapellimestari ja laulaja. Malmsténin levytysura jatkui vuoteen 1975 asti ja levytyksiä kertyi vajaan 50 vuoden aikana yhteensä 842 kappaletta.

Listan ykköseksi asettaisin kuitenkin teologian ylioppilaan Kari Peitsamon. Peitsamo on kahdesta edellisestä nimestä poiketen levyttänyt vain joko itse säveltämää tai varsinkin sanoittamaa materiaalia. Hänen levytettyjen kappaleiden määränsä on tänä vuonna julkaistun ”Pahat pojat ovat täällä” –albumin kappaleet mukaan luettuina jo 837 kappaletta. Hän on siis tällä hetkellä viiden laulun päässä Malmsténista, mutta tietyn tekemisen itsenäisyyden ja omapäisyyden vuoksi olisin jo nyt valmis (ennen seuraavaa levyä) nostamaan hänet Suomen eniten levyttäneeksi artistiksi.

Suomen ylivoimaisesti eniten levyttänyt muusikko on muuten kitaristi Heikki Laurila. Hän on Gramexin vuonna 2007 julkaiseman listan mukaan soittanut yhteensä  7 272 äänilevyllä.

Kommentit (0)

Vastauksesi