Kuka olisi Venäjän tsaari nykyään?

Kuka olisi Venäjän tsaari nykyään?

Voidaanko sanoa edes todennäköisyydellä, kuka olisi tänä päivänä Venäjän tsaari, jos vastavallankumoukselliset joukot olisivat voittaneet Venäjän sisällissodan?

Tässä kysymyksessä lähtökohtana on se että perinteisen kruununperimisjärjestyksen mukaisia perillisiä ei ole.

Vastaus

Tuskinpa kukaan osaa sanoa, onhan kyse paluusta sadan vuoden takaisiin oloihin. Jokainen 'vastaus' vaatii monenkertaisia jossitteluja.

Nikolai II luopui 15.3.1917 kruunusta itsensä ja poikansa puolesta nuoremman veljensä Mikaelin (Mihail Aleksandrovitš) hyväksi. Tämä ei koskaan noussut valtaan. Asiantuntijat ovat erimielisiä, onko Mikaelia pidettävä Venäjän viimeisenä tsaarina (jos hänet sellaiseksi tunnustetaan, niin hallituskauden pituus oli 16 tuntia). Hänet teloitettiin vuonna 1918. Mikaelilla oli vuonna 1910 syntynyt poika Georgi, jonka isä onnistui lähettämään Länsi-Eurooppaan turvaan vallankumousmyrskystä. Georgin mahdollisuudet tsaaripelissä olisivat kaikissa oloissa olleet huonot. Hän oli syntynyt aviottomana eikä tilannetta juuri parantunut vanhempien myöhemmin solmima avioliitto. Georgin äiti oli kahdesti eronnut ja perhe oli asunut ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä ulkomailla hovista ja Venäjältäkin karkotettuna. Georgi kuoli auto-onnettomuudessa Ranskassa  vuonna 1931. Epäsäätyisen avioliiton kautta on moni muukin Romanov menettänyt asemansa vallanperimyksessä. 

Venäjän kruununperimysjärjestys suosi miehiä, naiset tulivat hallitsijoina kysymykseen vain siinä tapauksessa, että sukuun kuuluvia miehiä ei ollut. Tämän vuoksi Nikolai II:n sisaret Ksenija (1875-1960) ja Olga (1882-1960) putosivat itse pois kuvioista, mutta heillä ol omista avioliitoistaani avioliitoistaan poikia.

Hengissä vallankumouksesta ja maanpakolaisuuteen selvisi toki muitakin sellaisia Romanoveja, jotka olivat Nikolai II:n isää Aleksanteri III:tta aikaisempien keisarien (ennen kaikkea Nikolai I:n)  jälkeläisiä. Tässä yhteydessä ei ole mahdollista lähteä luettelemaan heitä. Viittaan alla mainittuun Staffan Skottin kirjaan ja suvun nettisivuun http://www.romanovfamily.org/index.html .

Pontevimmin ja johdonmukaisimmin ovat kruununtavoittelijoina maanpakolaisuudessa esiintyneet Kirill Vladimirovitš (syntynyt 1876)  jälkeläisineen. Kirill oli Aleksanteri II:n (1855-1881) pojanpoika. Hän pakeni vuonna 1917 Suomeen, josta siirtyi vuonna 1919 Saksaan ja myöhemmin Ranskaan. Vuonna 1924 hän julistautui Venäjän keisariksi. Kirill kuoli Pariisissa vuonna 1938. Häntä seurasi poika Vladimir Kirillovitš, joka oli syntynyt Porvoossa 30.8.1917. Koska vuonna 1992 kuolleella Vladimirilla ei ollut poikia, hän erinäisin keinoin pyrki selittämään tyttärensä Maria Vladimirovnan (syntynyt 1953) suvun pääksi. Marialla on avioliitosta Hohenzollern-sukuun (Saksan keisarisuku) kuuluvan miehensä kanssa poika Georgi Mihailovitš (syntynyt 1981 Espanjassa), jota kaiketi ensimmäisenä tarjottaisiin keisariksi, jos Venäjä nyt palauttaisi monarkian.
Sanomattakin on selvää, ettei Romanovien omassakaan piirissä ole yksimielisyyttä tämän sukuhaaran oikeudesta kruunuun tai edes suvun esimiehiyteen. Vastustajat ovat perinteisesti vaatineet, että asiasta päättäminen pitäisi siirtää erilliselle aateliskokoukselle. 

Tietenkään vallankumousta edeltävän ajan laeilla ei ole mitään muodollista pätevyyttä nyky-Venäjällä. Jos hallitsijaa ruvettaisiin nyt valitsemaan - se on tietysti äärettömän epätodennäköistä, vaikka maassa onkin monarkisteja - mahdollisesti ei edes turvauduttaisi entiseen hallitsijasukuun, vaan lähdettäisiin vaaliin puhtaalta pöydältä. Olisiko silloin esim. Vladimir Putin ehdokas?   

Täysi syy on lopuksi kysyä, olisiko bolševikkien tappio Venäjän sisällissodassa ylipäätään johtanut monarkian palauttamiseen. Sehän oli kaatunut jo yli puoli vuotta ennen bolševikkikaappausta ja bolševikkien syrjäyttämä väliaikainen hallitus ja syksyllä 1917 valittu perustuslakia säätävä kansalliskokous kai edustivat voittopuolisesti tasavaltalaista ajattelua.

Skott, Staffan
Romanovit : keisarisuvun kohtalo. - Schildts, 2011.

Aiheesta ja yllä mainituista sekä muista Romanov-suvun henkilöistä löytyy runsaasti erikielisiä (myös suomalaisia) nettisivuja.

 

http://www.imperialhouse.ru/eng/

http://en.wikipedia.org/wiki/Line_of_succession_to_the_former_Russian_throne

 

Kommentit (0)

Vastauksesi