Kuka oli rakentanut lastenohjelmasta tutun robotti von Rosenbergin?

Kuka oli rakentanut lastenohjelmasta tutun robotti von Rosenbergin?

80-luvulla televisiossa pyöri lasten tiedesarja nimeltään robotti von Rosenberg, jossa esiintyi saman niminen robotti. Tämä robotti aina ikään kuin "kertoi" kussakin jaksossa olevasta aiheesta. Mutta kuka oli tämän robotin rakentanut, ja miten se oli rakennettu? Mitä näitä jaksoja olen elävästä arkistosta katsonut, niin siinä näyttäisi olevan käytetty jotain metalliromua, ja joitain auton osiakin, kuten auton takavaloa, josta selvästi erottui hella -tekstikin ja jonkinlainen paristo tai akkukin siinä on täytynyt olla, kun siihen syttyi aina valokin. Ja onko tämä robotti nykyisin museoituna jossain, vai mikä lie nykyinen säilytyspaikka?

3 vastausta

Elävä arkisto sisältää pari Robotti von Rosenberg -jaksoa ja YouTubelta voi myös katsoa muutaman episodin tätä ohjelmaa. Niiden lopputeksteissä mainitaan muiden muassa robotin sunnittelijat. He olivat Risto Karhula ja Pekka Korpiniitty.

Näistä 80-luvun vähän sameista kuvatallenteista on aika vaikea päätellä tarkemmin mistä kaikista osista robotti oli kasattu. Jonkun kulkupelin takavalo näyttäisi olevan tosiaan rintakehän paikalla. Toinen käsi taitaa olla vaijerinpätkästä. Kierrätyskamaa sen rakentamisessa on hyödynnetty ja tosiaan paristolla toimiva polttimokin oli Rosenbergiin asennettu.

Ohjelmaa tehtiin noin 30 vuotta sitten ja voi olla ettei robotti ole enää tallessa. Lähetimme asiasta tiedustelun Ylelle ja he lupasivat yrittää selvittää asiaa. Odotellaan ja lisätään tietoa tänne kun sitä saapuu.

Kommentit (0)
17.02.201713:27
26323
68

Televisio-ohjelma nimeltä "Robotti von Rosenbergin tutkimukset" esitettiin Suomen televisiossa 3. syyskuuta 1984 alkaen. Viimeinen jakso esitettiin televisiossa 22. huhtikuuta 1985.

 

Helsingin Sanomat 3. 9. 1984, sivu 51.

Helsingin Sanomat 22. 4. 1985, sivu 51.

Kommentit (0)
17.02.201715:50
22011
31

Risto Karhula on Ylelle(kin) pitkään töitä tehnyt lavastaja.

http://www.imdb.com/name/nm0439241/

Hella on 1800-luvun lopulla perustettu saksalainen teollisuusyritys WMI, joka otti nykyisen Hella-nimensä juuri auton valonheittäjlle annetusta tuotemerkistä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hella_(company)

Kommentit (0)

Vastauksesi