Kuka oli Lapissa aikoinaan vaikuttanut 'Roju-Elli' , js mitä hänestä tiedetään...

Kuka oli Lapissa aikoinaan vaikuttanut 'Roju-Elli' , js mitä hänestä tiedetään...

Kuka oli Lapissa aikoinaan vaikuttanut 'Roju-Elli' , js mitä hänestä tiedetään ja mistä löytyy lisä -tietoa. Samuli Paulaharjulta jotain, mutta mitä muuta pororikkaasta Ellistä tiedetään. Kuka ja mikä hän oikeastaan oli ja mitä sukua hän oli ja on? Mistä tuli ja minne meni, mitä hänelle loppujen lopuksi tapahtui? Mistä tuli lempinimi 'Roju-Elli' koska hänhän oli kuuluisa pororikas Lapissa? Mistä hän tänne tuli, Petsamostako vai mistä?

Vastaus

Samuli Paulaharjun kirjassa Lapin muisteluksia (WSOY 1977) luvussa Lappalaismuisteluksia Unarilta kerrotaan Roju- Ellistä.

Sodankylän lounaisessa kulmauksessa Rovaniemen ja Kittilän rajoilla, on suuri ja kaunis Unarijärvi. Unarin seutujen viimeinen lappalaisasukas oli kuulu Roju-Elli, vankka ja toimekas lapineukko, jonka lantalaisverellä sekoitettuja jälkeläisiä vieläkin elää Unarin kulmilla. Hänen sanotaan olleen Pokan sukua, joutuen ensin naimisiin Kyrön miehelle Kittilän pohjoisiin tunturimaihin. Leskeksi jäätyään hän meni naimisiin Unarin lappalaisen Kallatsan Lassin kanssa. Roju-Ellilä oli kolme tytärtä Saara, Riitu ja Elli. Roju- Elli nimestä kerrotaan , että kaiken yli kajahteli Ellin huikea ääni, kun hän poroilleen tai miehilleen äyskähteli. Eipä eukko suotta ollut rehevää nimeään, saanut. ”Huutaa kuin Roju-Elli” sanotaan Unarilla vieläkin. Lisää tarinoita Roju-Ellistä löytyy Paulaharjun kirjasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi