Kuka oli Gabriel Kiseleff?

Kuka oli Gabriel Kiseleff?

Kuka oli Gabriel Kiseleff? Löysin netistä hänen "tjästeförteckningen". Titteli on "BagageBokhållare" vuosi 1856 22 maaliskuuta on käsittääkseni hänen syntymävuotensa ja 28/03 1874 hän on kurssin käytyään saanut työpaikan. Missä hän syntyi ja eli sekä mitä hän käytännössä teki?

Vastaus
01.11.201921:24
28078
15

Perusongelmahan on se, että näåillä eväillä emme tiedä, onko Gabriel Kiseleff suomalainen vai venäläinen. Vai kenties jotain aivan muuta. Olisi ollut ehkä avuksi jälleen kerran, jos kysyjä olisi hiukan vihjannut, miksi/mistä lähtökohdista hän tätä Gabrielia etsii - onko kyseessä mies, jota arvellaan sukulaiseksi, vai ehkä nimi jossain muistelmateoksessa, kolmekymmentä vuotta sitten kuolleen mummun albumin sivuilla vai fiktiivisessä romaanissa.

Kansallisarkiston ansioluettelokokoelman mukaan siis Gabriel Kiseleff, syntynyt 22.3.1856, on koulukurssin Pietarissa suoritettuaan otettu palvelukseen ylimääräisen kirjanpitäjän tehtävään Pietarin asemalle 1.5.1872.

Hänet on nimitetty tavarakirjanpitäjäksi (matkatavarakirjuri?) 28.3.1874.

Hänelle on myönnetty ero omasta anomuksestaan 8.4.1878.

Eli ylimääräinen ei liene siihenkään aikaan tarkoittanut varsinaisesti "ylimääräistä" ts, puolitarpeetonta henkilöä, vaan miestä, jolle on annettu vähemmän vakinainen virka hoidettavaksi. Tehtävät ja vastuu ovat saattaneet olla lähes samankaltaiset. Ylimääräinen virka on vielä viime vuosisadan lopulla merkinnyt sitä, että valtion budjettiin on perustettu tietyyn virastoon vakinaisia ja ylimääräisiä virkoja, joista ylimääräinen on se, joka ensiksi lakkautetaan, jos viraston henkilöstön määrää vähennetään.

Rautatietoiminta on ollut Venäjällä melko uutta tuohon aikaan - maan ensimmäinen rautatie valmistui Wikin mukaan 1837 välille Pietari-Tsarskoje Selo. Suomen aseman mainitaan valmistuneen 1870 Riihimäki-Pietari-radan pääteasemaksi. Asema on ollut vuoteen 1920 saakka Suomen valtionrautateiden omistama ja hallitsema, joten sillä palvellut henkilökuntakin on voinut olla ainakin osittain suomalaista.

GK on vajaan 2 vuoden ylimääräisessä virassa palveltuaan saanut nimityksen vakinaiseen virkaan, mikä on merkinnyt sitä, että hän on todennäköisesti ollut hyvä työssään - mitä se sitten lieneekään sisältänyt. Pakaasikirjuri - onko hän hoitanut todella pelkkiä matkustajien matkatavaroita, vai onko pakaaseissa ollut myös rahtia, ei selviä näin. Kirjureilla on ollut monipuolisia tehtäviä, mm. Malmin asemalla I kirjuri on ollut tavaratoimiston päällikkö, alaisenaan kirjureita.. 

Gabrielin tehtävän selvittämiseksi kysyjän kannattanee tutkia Suomen rautateiden historiikkeja. Niitä löytynee Fennica-tietokannasta eli Suomen kansalliskirjastosta. Jos on hyvä tuuri, siellä voi vilahtaa jossain yhteydessä Gabrielin nimikin, vaikka isojen laitosten historiikeissa harvoin esiintyy yksittäisten henkilöiden nimiä.

Digitoituja arkistoyksikköjä ao:n osalta on 1/2, eli ansioluettelon (nimikirjan edeltäjä) ensimmäinen sivu, ja toinen aukeama, jossa on em. tiedot sekä maininta siitä, että tiedot perustuvat henkilöiden x ja y todistamina alkuperäiseen asiakirjaan.

Kuitenkin Kansallisarkiston digitaaliarkistossa ao:n nimen jälkeen on suluissa numero 31. Merkitseekö se sitä, että ao:sta on arkistossa 31 erillistä tietuetta, joista vain 2 eli yllämainitut on digitoitu ja avattavissa käytettäviksi - vai merkitseekö se jotain muuta, en osaa vastata.

Ehdotan, että kysyjä selvittää asiaa Kansallisarkiston kanssa. Evääksi matkalle sen verran, että sikäläinen tapa on merkitä asiakirjaksi tai arkistoyksiköksi vaikkapa kortti, jossa on vain ao:n nimi - jos arkistoyksikköjä on ao henkilöstä 31 kpl, se ei välttämättä tarkoita sitä, että ne olisivat 31 sivua tiivistä asiaa jostain henkilöstä, vaan ne voivat olla parin rivin mittaisia kirjauksia, ja niitä voi olla suunnilleen identtisinä useita kappaleita.

Tarkistin Sukuhakurin - tuollaista Gabrielia ei sieltä löytynyt, ei myöskään Hiski-tietokannan kastetuista, vihityistä tai haudatuista.

Hänen nimellään ei ole perukirjaa 1800-luvun digitoiduissa perukirjoissa.

Oitbackan kartanon historiassa mainitaan, että Suomen Kiseleffit, se arkkitehti-kauppiassuku, olisivat tulleet maahamme 1700-luvulla Jaroslavlin kuvernementista.

Ovatko nämä Kiseleffit sitten samaa sukua kuin Gabriel?

My Heritage-järjestelmässä on muuan Maria K. joka on Antti Gabrielinpoika K:n tytär. Mikäli kysyjä haluaa tarkistaa tuon Gabrielin, joutunee liittymään My Heritageen. Hakisin, mutta en ole jäsen.

Tuota Anttia ei löytynyt myöskään Hiskistä.

Se, että heitä ei löydy, voi viitata siihen, että ovat olleet Venäjän kansalaisia/tsaarin alamaisia ja suku sittemmin Neuvostoliiton kansalaisia. 

Tutkailen vielä, mitä muita jälkiä voisi seurata asioiden selvittämiseksi, toistaiseksi näin.

 

 

 

Kommentit (1)
P.S. MyHeritagessa mainittujen Kiseleffien syntymäpaikkoja en siis päässyt katsomaan, ... P.S. MyHeritagessa mainittujen Kiseleffien syntymäpaikkoja en siis päässyt katsomaan, vain jäsenpalvelu, mutta tekstiosioissa vilahti karjalaisia paikannimiä. Hiskistä löytyi muuan Ekaterina Gaurilova Kiseleff, joka oli 35-vuotiaana saanut tyttären Tuomas Pörstin kanssa. Hänen syntymävuotensa lienee siis 1861. Heidän kotikuntansa oli Hiitola.
1.11.2019 22:35 Lahja Kotka 28078

Vastauksesi