Kuka on määritellyt ja miten on määritelty alipainon raja?

Kuka on määritellyt ja miten on määritelty alipainon raja?

Kuka on määritellyt ja miten on määritelty alipainon raja? Näin keväisin kun on kaikenlaisia missi,-malli-, yms- kisoja, niin huomio kiinnittyy siihen, ettei yhdenkään tytön painoindeksi ole läheskään 19(suurimmalla osalla painoindeksi on noin 16-17), muttei heistä kukaan silti näytä mitenkään anorektiselta, vaan ihan tavalliselta hoikalta tytöltä. Heillä on vielä varmasti lihastakin suhteellisen paljon, joka painaa enemmän kuin rasva. Ovatko nämä käytössä olevat rajat samat kaikkialla maailmassa? Mikä on se raja, jossa alipaino on jo terveydelle vaarallista?

Vastaus

Maailman terveysjärjestö WHO on kehittänyt painoindeksin, joten kyseessä olevat rajat ovat samat kaikkialla maailmassa. Painoindeksi eli kansainväliseltä nimeltään BMI (Body Mass Index) classification käytetään aikuisten yli-, ali- ja normaalipainon mittarina. WHO:n mukaan 18,50 on alipainon raja. WHO jakaa alipainon painoindeksin mukaan kolmen kategoriaan: 1. Vähäinen alipaino 17.00 – 18.49. 2. Kohtalainen alipaino 16.00 -16.99. 3. Rankka alipaino alle 16.00. Painoindeksi lasketaan jakamalla kehon paino (kiloina) pituuden (metreinä) neliöllä.
Alipaino on terveysriski. Alipainoisen on vaikea saada riittävästi välttämättömiä ravintoaineita, mm. luukato eli osteoporoosi voi olla liiallisen laihduttamisen seurauksena. Laihuushäiriö on vakava sairaus, siihen liittyy sekä vakavia ruumiillisia seurauksia, että kohonnut kuolleisuus. Painoindeksin ollessa alle 16 kyseessä on yleensä anoreksia.
Syömishäiriöitä on ollut vuosisatojen ajan, erityisen voimakkaasti syömishäiriöt ovat lisääntyneet 60-luvulta lähtien, jolloin muodiksi tuli sairaalloisen laiha kauneusihanne.

Lähteet:
http://www.kuntoplus.fi/polopoly.jsp?d=1277&a=8614
http://www.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=painoindeks...
http://www.syomishairioliitto.fi/syomishairiot/index.html

Kommentit (0)

Vastauksesi