Kuka on maailman tunnetuin ihminen?

Kuka on maailman tunnetuin ihminen?

Vastaus

Vastaaminen täytynee aloittaa määrittelemisillä. Oletan, että kysymyksellä haetaan jotakuta tiettyä henkilöä eikä yleistä luonnehdintaa kuten oma äiti. Tuntemista voi olla monenlaista, mutta otan tähän vastaukseen lähtökohdaksi, että tunteminen tarkoittaa sitä, että tietää jotakin tietystä henkilöstä. En siis oleta, että henkilöstä tiedettäisiin kovin tarkkaan henkilöhistoriaa tai että hänet tunnettaisiin ihan henkilökohtaisesti.

Pohdiskelimme asiaa kollegoiden kanssa. Jos kuolleet henkilöt lasketaan mukaan, ylivoimaisesti eniten ehdotettiin Jeesus Nasaretilaista. Hän on kristinuskon keskeisin ihminen, jonka olemassaolosta on myös historiallista näyttöä. Kristittyjä on suunnilleen kolmannes maailman väestöstä, ja luultavasti lähes kaikki tietävät jotakin Jeesuksesta. Sen lisäksi varmasti varsin monet ei-kristitytkin tietävät Jeesuksen, ja hän on myös islamin profeetta. Arvelisin siis, etteivät Jeesukselle pärjää tunnettavuudessa muut uskonnolliset hahmot kuten islamin profeetta Muhammed tai Maon, Marxin tai Leninin kaltaiset poliittiset hahmot.

Jos tarkastelu rajoitetaan vain vielä eläviin ihmisiin, tunnetuimman ihmisen määrittely tuntuu jo hankalammalta ja kollegoilta tuli paljon erilaisia ehdotuksia. Itse pitäisi aika vahvana ehdokkaana Yhdysvaltojen presidenttiä Barack Obamaa, sillä hänet tiedetään hyvin länsimaissa mutta hän on saanut näkyvyyttä myös Aasiassa ja Afrikassakin. Luulisin, että Obama on maailmanlaajuiselta tunnettavuudeltaan vahvempi kuin vaikkapa hänen edeltäjänsä George W. Bush, joka saatetaan sotkea joskus isäänsäkin. Viihteen saralta ehdotettiin Madonnaa, mutta on aika vaikea sanoa, miten hyvin häntä tunnetaan länsimaiden ulkopuolella. Tunnetuin saattaisi olla myös joku urheilija kuten jalkapalloilija David Beckham, mutta urheilijoiden tunnettavuudessa voi olla paljon hajontaa, eikä välttämättä länsimaissa tunnettuja urheilijoita tunneta yhtä hyvin Kiinassa tai Intiassa. Uskonnollisista hahmoista paavi Benedictus XVI voisi olla kova sana, mutta ei-katoliset eivät välttämättä tunne häntä kovin hyvin tai eivät muista hänen nimeään, vaikka he paavin viran tietävät.

Mitään varmaan vastausta tähän kysymykseen ei voi oikein antaa, koska ilmeisestikään asiasta ei ole tehty koko maailman kattavia kyselyitä. Toivottavasti näistä ehdotuksista olisi kuitenkin iloa.

Kommentit (0)

Vastauksesi