Kuka henkilö on kyseessä.kuva numero 1. Mitä lukee alarivillä kuva 2

Kuka henkilö on kyseessä.kuva numero 1. Mitä lukee alarivillä kuva 2

Kyseessä on isäni kantakortissa oleva sivu. jatkosodan ajalta 1944.

Kuvat: 
2 vastausta

Kyseinen luutnantti on ilmeisesti kuitannut isäsi palveluksesta vapauttamismääräyksen. Allekirjoituksen sukunimen loppuosa on vähän tulkinnanvarainen: Antero Herm...? Muutamakin vaihtoehtoinen sukunimi voisi olla kyseessä. Sotapolku.fi on hyvä sivusto, mutta henkilöluetteloiden osalta vielä aika puutteellinen. Vastaaja myös googlaili erinäisin variaatioin, mutta mitään aivan varmaa tulosta ei löytynyt.

Yksi mahdollisuus sukunimeksi voisi olla Hermonen. Helsingin Sanomien aikakoneen avulla 22.6.1955 päivätyn lehden päivästä päivään -osastolla onnitellaan tuolloin 60 vuotta täyttäneitä. Antero Hermonen muiden muassa huomioidaan. Tekstissä mainitaan koulutus- ja työelämätietojen ohessa: "Hermonen on ollut mukana viime sodissamme upseerintehtävissä". Hän olisi vuonna 1944 ollut jo 49-vuotias, mutta päällystötehtävissä se lienee ollut ihan mahdollista.

Kantakortin joukko-osastotiedoistakin voisi olla apua oikean henkilön etsimisessä. Kansallisarkistoon on digitoitu yksikköjen sotapäiväkirjoja ja niitä tutkimalla voisi päästä jäljille. Henkilöiden nimiä mainitaan vaihtelevissa määrin, upseeristoa useammin.

 

Kommentit (0)
19.02.201816:53
19639
22

Siis aikakoneen mukaan se Hermonen oli 60 v täyttänyt 1955?

Sukututkimuspuolelta löytyy muuan Antero Hermonen, synt. 1905, kuollut 1985. Siis 39-vuotias 1944, hyvin mahdollinen luutnantti.

Kuka kukin on -teoksen 1954 nettiversion mukaan em. niminen henkilö on ollut Luvialla maanmittausinsinöörinä. Sotapalvelusta ei mainita eikä sotilasarvoa. Sen sijaan siinä kerrotaan, että ao on ollut vv. 1942-44 Kuolemajärvellä Karjalan Kannaksella tilajärjestelytoimikunnan pj.  Ao on voinut olla tuota myös tavallisen upseerin tehtävän lisäksi.

Saman niminen mies on ollut läsnä Satakunnan Sotaveteraanipiirin kokouksessa 1966. Lienee sama mies.

Asian tekee sitäkin mielenkiintoisemmaksi, kun ajatellaan, että sotatoimet lakkautettiin suunnilleen 4.-5.9.1944 ja Moskovan välirauhansopimus allekirjoitettiin 19.9.1944. 

K-kortin toimenpiteen (vapauttaminen?) viiteasiakirja on Merivoimien Esikunnan operatiivisen toimisto 3:n (?) salainen asiakirja päivämäärältä 28.9.1944, ja toimenpide on toimeenpantu 5.10.1944. Sana vapautettu on ilmeisesti lisätty korttiin tai sen lisälehteen kirjoituskoneella, eli ei ole käytetty tavallista korttia. "41" lienee myös lisätty koodi, jonka merkitystä en tiedä. Mustekynällä kirjoitettu piperrys on siis Merivoimien Esikunnan asiakirjan dokumentointitieto.

 

Kuolemajärvi on ollut rannikkokunta, joten sitä koskevat asiakirjat ovat hyvinkin voineet olla Merivoimien Esikunnan laatimia.

Saisinpa nähdä koko K-kortin! 

Mielenkiintoista on sekin, miksi maavoimien luutnantti (?) olisi kuitannut merivoimien esikunnan tekemän toimenpiteen, jos luutnantti on ollut tilajärjestelyhommissa Kuolemajärvellä? 

Entäs sitten, jos nimi ei olekaan Hermonen, vaan jotain muuta. Voisi olla vaikka Herrmann. Pikaisesti nettiä selaten en löytänyt mitään viitteitä miehestä nimeltä Antero Herrmann. Voisi olla toki jotain muutakin.

Menen lähipäivinä kirjastoon penkomaan kirjasarjaa Suomen rintamamiehet. Jospa Hermosjuttu selviää sieltä. Sotilasarvoja ja tehtäviä tulkittaessa kannattaa  muuten olla varovainen siinä, mikä on päällystötehtävä ja mikä ei.

Maanmittausinsinööri A. Hermonen kuului vanhaan, arvossapidettyyn luvialaissukuun, jolla on edelleenkin elossa olevia jälkeläisiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi