Kuka alunperin on sanonut No Man Is an Island (Ei kukaan ole saari) ja missä...

Kuka alunperin on sanonut No Man Is an Island (Ei kukaan ole saari) ja missä...

Kuka alunperin on sanonut No Man Is an Island (Ei kukaan ole saari) ja missä yhteydessä, mihin sanonnalla viitattiin/viitataan?

2 vastausta

Sitaatti on John Donnen (1572-1631), brittiäisen saarnaajan ja runoilijan. Se esiintyy teoksessa Devotions Upon Emergent Occasions, Meditation XVII.
"All mankind is of one author, and is one volume; when one man dies, one chapter is not torn out of the book, but translated into a better language; and every chapter must be so translated...As therefore the bell that rings to a sermon, calls not upon the preacher only, but upon the congregation to come: so this bell calls us all: but how much more me, who am brought so near the door by this sickness....No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee."

Sanontaa on tulkinnut Risto Hiltunen Turun yliopiston promootiopuheessaan tällä tavalla:
"Yksikään ihminen ei ole saari; itsessään riittävä; jokainen saari on kappale manteretta, yhteistä mannerta", kirjoitti renessanssin ajan hengessä englantilainen runoilija, Lontoon Pyhän Paavalin katedraalin tuomiorovasti, John Donne v. 1623. Runoilijan mielessä oli ajatus yksilöstä ihmiskunnan osana. Hänen näkemyksensä mukaan ihminen, joka on saari, ei ole kokonainen vaan hänen ajatusmaailmansa ja toimintansa on tavalla tai toisella rajoittunut. Runoilijaa mukaillen saari ei ole myöskään yliopisto. Jos se on saari tai muuttuu saareksi, myös siitä tulee näköalaton.

http://fi.wikipedia.org/wiki/John_Donne
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/donne.html
http://www.phrases.org.uk/meanings/257100.html
http://isu.indstate.edu/ilnprof/ENG451/ISLAND/index.html
http://www.utu.fi/promootio2006/puheet/risto_hiltunen.html

Kommentit (0)
22.12.201517:45
17877
76

Tästä on tehty laulukin?

Kommentit (0)

Vastauksesi