Kuinka yleistä maksullisella naisella käynti on? Kuinka suuri osa miehistä...

Kuinka yleistä maksullisella naisella käynti on? Kuinka suuri osa miehistä...

Kuinka yleistä maksullisella naisella käynti on? Kuinka suuri osa miehistä ostaa seksiä? Miksi se on niin suosittua, onko prostituoitu merkittävästi taitavampi sängyssä kuin me ns. tavisnaiset? Paljonko Suomessa on prostituoituja?

Vastaus

1990-luvun alussa Osmo Kontulan tutkimuksessa kymmenen prosenttia suomalaisista miehistä kertoi joskus ostaneensa seksiä; 2007 lukema oli jo 18 prosenttia. Suomessa luvut olivat vertailluista maista pienimpien joukossa. Isoimmat prosentit saatiin Kreikasta, jossa seksiä ostaneita miehiä oli 40-50 prosenttia.

Martin Monton tutkimusten mukaan ei ole vain yhtä syytä, miksi miehet käyttävät prostituoitujen palveluita, vaan eri henkilöitä ajavat maksullisen seksin pariin eri tarpeet. Joitakin kiihottaa maksulliseen seksiin liittyvä luvattomuuden luonne. Osa taas haluaa harrastaa prostituoitujen kanssa sellaisia seksitoimenpiteitä, joihin heillä ei muuten ole mahdollisuutta, mikäli esimerkiksi vakituinen kumppani ei niihin suostu. Osa taas pitää seksiä muutenkin liiketoimena, josta helpoiten suoriutuu rahalla. Osa ei halua ryhtyä tavanomaiseen seksisuhteeseen, kun taas osalla ei ollut onnea päästä tavanomaiseen suhteeseen käsiksi. Motiivit ovat yleensä voimakkaampia vakikäyttäjillä kuin ensikertalaisilla. Lisäksi motiiveihin vaikutti miesten tausta: koulutetut hakivat maksullisesta seksistä jännitystä, kun taas kouluttamattomilla oli vaikeuksia muodostaa tavanomaisempia seksisuhteita; naimisissa olevat hakivat senkaltaisia seksiakteja, joihin heidän vaimonsa ei suostunut, kun taas naimattomat joko välttivät tavanomaisia parisuhteita tai eivät onnistuneet saamaan sellaisia.

Anna Kontula arvioi, että Suomessa toimisi jokaisena päivänä noin 515 prostituoitua, joista Suomessa pysyvästi asuvia olisi 300, kun taas vuoden aikana seksiä myisi Suomessa ainakin kerran 7910 prostituoitua, joista Suomessa pysyvästi asuvia olisi 3350. Luvut tosin heittelevät Kontulan mukaan paljon lähteestä toiseen, koska virallisia tilastoja on lähinnä prostituutiosta, johon liittyy jotain rikollisuutta.

Lähteet:
Sex for sale: prostitution, pornography, and the sex industry. Toim. Ronald John Weitzer. Routledge. 2000.
Kontula, Anna. Punainen eksodus. Like. 2008.
http://www.vaestoliitto.fi/@Bin/263357/Finsex09_Chapter+9.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi