Kuinka vanhoja kuivattuja sieniä voi syödä?

Kuinka vanhoja kuivattuja sieniä voi syödä?

Isäni oli innokas sienestäjä ja sienien kuivaaja. Hänen 1990-luvulla keräämiään ja kuivaamiaan suppilovahveroita, herkkutatteja ja korvasieniä löytyi lasipurkeista, kun vanhempieni kotia viime kesänä tyhjennettiin. Vaimoni sanoo, ettei sieniä enää voi syödä. Hänellä on sienten iän lisäksi vakaumukselleen kaksi muutakin perustetta. Pirkanmaalla, josta sienet on kerätty, oli aika vahva laskeutuma Tsernobylin jälkeen. Korvasienten syönnin hän kieltää siitäkin syystä, että isälläni ei ollut tapana niitä ryöpätä. Hän väitti, että hänen suorittamansa kuivaamisen jälkeen ei myrkkyä enää ole. Minun tekisi mieli syödä sienet, jotka näyttävät säilyneen lasipurkeissa aivan hyvinä. Nimimerkki Sienestäjän poika, lähes sienestäjä itsekin Ps. Isäni ei kuollut sienimyrkytykseen

Vastaus

Tarkkaa aikarajaa kuivattujen sienien käytölle en löytänyt. Jos sienet ovat pysyneet kuivina, (eikä niissä aistinvaraisesti näy tai haise mitään epäilyttävää) niin ne tuskin ovat pilaantunet, mutta maku on saattanut miedontua tai muuttua. Stukin (Säteilyturvakeskuksen) julkaisussa "Radioaktiivinen cesium Suomen ruokasienissä" kerrotaan, että mahdollista cesium pitoisuutta voi vähentää liottamalla (liotusvettä ei käytetä). Sienistä saatava cesium määrä on kuitenkin melko pieni, yleensä sieniä ei syödä suuria määriä tai jatkuvasti.

Eviran ohjeiden mukaan kuivattujen korvasienien kohdalla pitää menetellä seuraavasti: "Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet." Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Kommentit (0)

Vastauksesi