Kuinka vanha Nalle Puh on? Mikä on Nalle Puhin historia?

Kuinka vanha Nalle Puh on? Mikä on Nalle Puhin historia?

Vastaus

Nalle Puh täyttää tänään 14.10.2013 87 vuotta, onnittelut pyöreälle ja hupsulle karhuystävällemme, joka on päässyt jo korkeaan ikään. Ensimmäinen Nalle Puh –kirja julkaistiin 14.10.1926.

Ensimmäinen Puhin seikkailuista kertova suomennos ilmestyi 1934 ja suomentajana oli Anna Talaskivi. Väripainokset on suomentanut Kersti Juva.

A.A. Milnen kirjallisesta urasta

A.A. Milnen kirjallinen ura alkoi sanoma- ja aikakauslehtien senttarina, freelance-toimittajana. Hän kirjoitti hauskoja lyhyitä juttuja muun muassa pilalehti Punchiin. Myöhemmin häneltä julkaistiin esseitä ja artikkeleita ja niistä tuli myyntimenestyksiä. Milne kirjoitti myös lastennäytelmiä, kuten näytelmäversion Kenneth Grahamen Kaislikossa suhisee –romaanista.

Karhun synty

Kirjailija A.A. Milnen karhutarinoiden lähtökohtia oli monia, karhuja pyöri siellä ja täällä: Milnen poika Christopher sai yksivuotissyntymäpäivänään lahjaksi komean karhun, jonka turkki oli kullankeltaista mohairia. Karhusta tuli perheenjäsen ja Milne kertoi satuja ja runoja pojalleen Christopherille.

Puhin englanninkielinen nimi Winnie the Pooh tulee Lontoon eläintarhan mustakarhulta Winnipegiltä. Winnipeg oli kanadalainen mustakarhu, jolla oli uskomattomia seikkailuja: orvoksi jäänyt mustakarhun naaraspentu adoptoitiin Kanadan jalkaväkiprikaatin epäviralliseksi maskotiksi – onnekseen Winnien löysi  eläinlääkäri, luutnantti Colebourn, joka otti karhun hoiviinsa. Nimensä karhu sai Winnipegin kaupungin mukaan. Vuonna 1914 Winnipeg matkusti laivalla Eurooppaan prikaatinsa mukana ja rakastettu lemmikki annettiin hoidettavaksi Lontoon eläintarhaan. Winnipegistä on kerrottu, että se oli "kaikkien aikojen kesyin karhu ja lapset ratsastivat sen selässä."

Milnen poika Christopher kävi Lontoon eläintarhassa katsomassa Winnie-karhurouvaa. Retkestä on kuva, jossa Christopher syöttää lusikalla kesylle mustakarhulle ”jotain pientä” eli maitohilloa, toffeemaista tahnaa. Valokuva on Brian Sibleyn kirjassa Eläköön Nalle Puh! Juhlakirja Koko Maailman Parhaalle Karhulle.

A. A. Milne alkoi kirjoittaa runoja, hyrinöitä ja lauluja lapsille hiiristä ja Nalle Karhusta. Alun perin hän ei ollut erityisen innostunut, mutta runoja syntyi kuin syntyikin, sateisena kesänä huvimajassa ja myöhemmin kotona. Kirjoittaminen ei aina ole helppoa ja itsestään selvää, sen tiesi myös Nalle Puh: ”Sillä Runous ja Hyrinät eivät ole Haettavissa, ne ilmestyvät. Eikä siinä auta muu kuin mennä sellaiseen paikkaan, mihin ne ilmestyvät.”

Nallesta kertovien runojen kuvittajaksi tuli E. H. Shepard ja nallerunot kuvitusten kera alkoivat ilmestyä Punchissa helmikuusta 1924 alkaen. Kokoelman nimi on suomeksi Kun oltiin oikein nuoria. Samanniminen kirja ilmestyi marraskuussa 1924. Shepardin karhukuvien mallina ei ollut kuitenkaan Milnen perheen lastenkamarin nalle, vaan Shepardin pojan karhu, Growler eli Murisija.

Sekä lehtijutuista että kirjasta tuli suuri menestys ja eräs kriitikko kirjoittikin: ”Se on kirja jota kaikki lapset tulevat rakastamaan yli kaiken, se on kirja, jonka ääressä äidit ja lastenhoitajat tulevat nauramaan ja itkemään, se on klassikko!”

Nallejen ja karhujen ystävien kannattaa muistaa Kansainvälinen nallekarhujen ja lastenkulttuurin teemapäivä 27.10.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi