Kuinka vaarallista on syödä itse savustamani kalan tai pikkukalojen nahka...

Kuinka vaarallista on syödä itse savustamani kalan tai pikkukalojen nahka...

Kuinka vaarallista on syödä itse savustamani kalan tai pikkukalojen nahka? Pitääkö se poistaa?? Olen kuullut nahkan syöpävaarallisuudesta juttuja?

Vastaus

Savukalassa on haitallisia PAH-yhdisteitä moninkertaisesti useimpiin muihin kalanvalmistusmenetelmiin verrattuna. Tutkimusten perusteella savustustapa ja kalojen koko vaikuttavat olennaisesti syntyvien PAH-aineiden määrään. Erityisen paljon niitä on löydetty savusilakoista, mihin ilmeisesti vaikuttaa kalojen pieni koko. Silakalla kun on painoyksikköä kohden savustuspintaa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi kirjolohella. PAH-yhdisteitä kertyy eniten kalan nahkaan.

Jos syöt savustettua kalaa vain harvoin, ei kalan nahan syöminen liene kovinkaan haitallista. Jos savukala kuuluu useammin ruokavalioosi, kannattaa kalan nahan syömistä välttää. Vaarallisuus kasvaa suhteessa syödyn savukalan määrään.

http://www.iltalehti.fi/terveys/200901278985236_tr.shtml
http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_92.pdf
https://www.amk.fi/bin/get/dd/5eNfOFRdJ.51IMp7Laf

Kommentit (0)

Vastauksesi