Kuinka tärkeää/tarpeellista on pestä vihannekset tai yrtit ennen käyttöä?

Kuinka tärkeää/tarpeellista on pestä vihannekset tai yrtit ennen käyttöä?

Kuinka tärkeää/tarpeellista on pestä vihannekset tai yrtit ennen käyttöä? Jos jätetään EHEC-kohu huomioimatta, voinko huoletta syödä vaikkapa tuoreesta basilikaruukusta suoraan tai haukata kurkkua ilman suurempia komplikaatioita? Voinko ajatella että altistamalla itseni pienelle määrälle erilaisia bakteereja vastustuskykyni kasvaa?

Vastaus

Kyllä kaikki maaperän kanssa kosketuksissa olleet elintarvikeet suositellaan pesemään ennen käyttöä, jotta vältetään ikävät tartunnat. Kasviksiin joutuu taudinaiheuttajia ihan niiden normaalista kasvuympäristöstä. Yleisiä maassa ja vedessä esiintyviä bakteereita ovat mm. listeria ja yersinia. Luonnoneläimet voivat lisäksi levittää salmonellaa pelloille ja noroviruksia voi joutua kasviksiin kasteluveden mukana.

Itse pesen kaikki vihannekset, mutta en yrttejä, koska en halu niiden vettyvän.

Lähde:

Elintarviketurvallisuusvirasto http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/kas...

Kommentit (0)

Vastauksesi