Kuinka syvälle omistan omakotitaloni tontin?

Kuinka syvälle omistan omakotitaloni tontin?

Omistanko maan keskipisteeseen vai vain muutaman metrin?

2 vastausta

Suomen lainsäädännössä ei ole selvästi määritelty, kuka omistaa maan syvällä maanpinnan alapuolella. Periaatteessa maan omistusoikeus ulottuu niin syvälle kuin maa on (taloudellisesti) hyödynnettävissä. Esimerkiksi kymmenien metrien syvyyteen ulottuvasta porakaivosta saatavan veden katsotaan tulevan maanomistajan omasta maasta.

Kaavat ja rakennusjärjestykset asettavat kuitenkin rajoituksia maankäyttöön syvyyssuunnassa. Samoin maa-aineslaki ja mm. pohjavesien käyttöä säätelevä vesilaki estävät maan rajattoman käytön. Kaivoksia ei voi perustaa ilman lupaa.

Kiinteistöt kuitenkin mitataan maan pinnan tasossa. Voidaan kuitenkin ajatella, että korkealla kalliotontilla kiinteistön omistajalla on kuutioita enemmän kuin tasaisella tontilla. Ilmatila avaruuden alapuolella on noin sadan kilometrin korkeuteen valtion ”omaisuutta”.

Kommentit (0)
21.04.201620:57
105
105

Mikä oikeusnormi on tuon "niin syvälle kuin maa on (taloudellisesti) hyödynnettävissä" -kohdan takana?

Sakatti Mining kaivoi omistamaltaan metsätilalta vinoon luonnonsuojelualueen alle etsiäkseen mineraaleja. Olettaen, että yhtiöllä olisi ollut lupa etsiä omalla tilallaan, olisiko jokin pykälä tai ennakkopäätös ollut tällaista toimintaa vastaan? Tässähän selvästi tutkittu maaperä oli taloudellisesti hyödynnettävissä.

http://yle.fi/uutiset/heidi_hautala_kaivoskuumetta_suojelualueella/87539...

Kommentit (0)

Vastauksesi