Kuinka suurta alaa viljapeltoa tarvitaan, että saadaan tehtyä yksi leipä?

Kuinka suurta alaa viljapeltoa tarvitaan, että saadaan tehtyä yksi leipä?

Kuinka suurta alaa viljapeltoa tarvitaan, että saadaan tehtyä yksi leipä? Paljonko se sama leipä tarvitsee vettä?

Vastaus

Karkea, mutta suuntaa-antava arvio on, että täysjyvästä valmistettu ruisleipäviipale tarvitsee tietokoneen näyttöpäätteen verran peltopinta-alaa.

Ruissadon kilomäärät hehtaarin peltoalalta vaihtelevat 2500 ja 4000 välillä. Mikäli ruista saadaan 3000 kiloa hehtaarilta, yksi kilo vaatii 3,3 neliömetrin alueen. Koska rukiista jauhetaan koko jyvä, siitä saadaan lähes 100 prosenttista ruisjauhoa.

Täysjyväruisleivän painosta on noin puolet ruisjauhoja, 20-30 % vettä ja loput ruismallasta ja ruisrouhetta. Jos viipale ruisleipää painaa 30g, siitä on n. 20g ruisperäistä raaka-ainetta. Kun kilo ruisjauhoa vaati peltopinta-alaa 3,3 m², tarvitsee 20 grammaa jauhoa noin 700cm².
Koska laskelman monet muuttujat ovat keskiarvoja, todellinen lopputuloskin on eläväinen.

Lähteet:
Maa- ja metsätalousministeriön virallisten ruislajikekokeiden tulokset vuosilta 1996-2006:
http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts132.pdf

http://www.mtt.fi/koetoiminta/pdf/mtt-kjak-v59n2s02a.pdf

http://www.leipatiedotus.fi/default.aspx?path=4;321

Ruisleivän valmistamiseen kuluu verrattain vähän vettä. Tuotteiden raaka-aineiden tuotantoon ja jalostukseen tarvittavaa vesimäärää kutsutaan piilovedeksi. Ylipäätään suomalaisista maataloustuotteista viljelykasvit, erityisesti ruis, kuluttavat vettä niukasti. Lisäksi kaikista viljelyyn käytettävästä vedestä 85 % on ns. vihreää, eli sade- ja maavettä.
http://akva.tky.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf

Vesijalki.org-sivustolla on lueteltu esimerkkituotteiden piilovesimääriä. 30 gramman leipäviipaleelle on laskettu vedenkulutukseksi 40 litraa. Vehnä kuluttaa meidän perusviljoista eniten vettä, joten täysjyväruisleivän piilovesimäärä voisi olla jotakuinkin 30 litraa (vertaa hampurilainen 2400 l, pieni kupillinen kahvia 140 l).
http://akva.tky.fi/vesijalanjalki/tuotteet2.html

Laske oma vesijalanjälkesi:
http://akva.tky.fi/vesijalanjalki/peruslaskuri2.php

Kommentit (0)

Vastauksesi