Kuinka suuria eroja on erilaisissa lihoissa jos ajatellaan raudan saantia...

Kuinka suuria eroja on erilaisissa lihoissa jos ajatellaan raudan saantia...

Kuinka suuria eroja on erilaisissa lihoissa jos ajatellaan raudan saantia elimistöömme? Olen kuullut että esim. broilerissa ja vaaleissa linnuissa ei ole rautaa. Onko totta? Kertokaa parhaita raudansaantilähteitä arkiruokavaliossa? Onko kaloissa lainkaan rautaa?

Vastaus

Lihan rautapitoisuudet tosiaan vaihtelevat eläimen mukaan ja sisäelimissä rautaa on enemmän. Kaloissa on vähän rautaa, mutta paljon monia muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisäineita.

100 g lihaa/rautaa mg
naudanfilee 2
sianfilee 0.6
broilerin rinta 0.67
kalkkuna 0.71
kirjolohi 0.38
100 g maksaa/rautaa mg
naudan 8.92
sian 31
broilerin 8.92
naudan munuainen 12
sian munuainen 5.3
veriohukaiset 37
maksamakkara 4.3

Ruokien ravintosisältö. - Kansaneläkelaitos, 1997.

Ruokavalion koostumuksella on merkitystä.Kasvisperäinen rauta imeytyy huonommin kuin lihasta saatava. Sen imeytymistä tehostaa C-vitamiini.
Lisätietoa allaolevista linkeistä.

http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet...

http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=igclass&lang=fi

Kommentit (0)

Vastauksesi