kuinka suuri todennäköisyys (prosenteissa) on suomessa sairastua seuraaviin...

kuinka suuri todennäköisyys (prosenteissa) on suomessa sairastua seuraaviin...

kuinka suuri todennäköisyys (prosenteissa) on suomessa sairastua seuraaviin seksitauteihin miehen ja naisen välisen yhdynnän seurauksena:
- klamydia
- kondylooma
- sukuelinherpes
- hepatiitti
- hiv
oletetaan, että kummatkin ovat suomalaisia (eli ei ulkomailta) ja että kumpikaan ei käytä huumeita ja neuloja, joidenka kautta taudit voisivat levitä.

kiitos!

Vastaus

Jonkinlaisia arvioita voitaisiin ehkä antaa sen perusteella, paljonko kunkin taudin tartuntoja on ilmoitettu: esimerkiksi tiedossa olevia klamydiatartuntoja on vuosien 2008-2009 aikana miehiltä 11107 ja naisilta 16102. Jos luvuista vähennetään alle 15-vuotiaat, saadaan miesten klamydiatartuntoja 11091 tapausta ja naisten 16049. Vuonna 2010 jokainen näistä tartunnan saaneista oli vähintään 16-vuotias (oletan tässä siis, että puhutaan vain suojaikärajan ylittäneistä ihmisistä), ja väestönlaskennassa yli 16-vuotiaita miehiä oli 2 152 010 henkeä ja naisia 2 271 377. Tästä sitten voisi laskea, että 0,5 prosentilla miehistä ja 0,7 prosentilla naisista on todettu klamydia muutaman vuoden aikana.

Mainittuja prosenttilukemia voi pitää jonkinlaisina todennäköisyyksinä klamydian tarttumiselle, mutta kovinkaan luotettavina indekseinä niitä ei voine kuitenkaan pitää. Tartuntatilastoista saamme vain tunnetut, muttemme esimerkiksi oireettomia tartuntoja, joten oikeasti klamydiatartuntoja voi olla huomattavasti enemmän. Toisaalta kaikki vähintään 16-vuotiaat tuskin ovat keskivertohenkilölle potentiaalisia seksipartnereita, koska esimerkiksi suljetussa parisuhteessa elävät ihmiset pitäisi rajata joukon ulkopuolelle. Suhteellisen vapaasti seksiä harrastavien ihmisten joukossa klamydian esiintyvyys saattaa siis olla huomattavasti yleisempää kuin koko väestön keskuudessa.

Klamydian tartuntamäärät sain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastotietokannasta, josta näet myös halutessasi esimerkiksi kysymäsi Hepatiitti B:n tartuntamäärät. Mikäli vastaavanlaisia arvioita haluat tehdä muiden sukupuolitautien esiintyvyydestä, HIV-tartunnoista kannattanee ottaa huomioon kaikki tartunnat (2089) eikä keskittyä vain lähivuosien tartuntoihin. Kondylooman vuosittaisia tartuntoja on oletettu olevan 20 000 ja sitä epäillään esiintyvän kolmasosalla nuorista aikuisista. Sukupuolielinherpestä taas oletetaan esiintyvän 20-25 % aikuisväestöstä.

Lähteet:
http://www3.ktl.fi/stat/
http://www.stat.fi/til/vaerak/tau.html
http://www.ktl.fi/portal/suomi/terveyden_ammattilaisille/tilastot_ja_rek...
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tes00017
http://pilleri.spt.fi/neuvola/staudit.html
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tes00017

Kommentit (0)

Vastauksesi