Kuinka suuri osa Euroopan antisemitismistä on äärivasemmisto tai -muslimin tekoja?

Kuinka suuri osa Euroopan antisemitismistä on äärivasemmisto tai -muslimin tekoja?

Sitä kuulee hyvin paljon kuinka populistiseet puolueet ovat nousussa, ja äärinationalistisia järjestöjä pitää vastustaa (kuten PVL), mutta entäpä äärivasemmisto tai ääri-islam? Saksan polisiilla on ollu tapana merkitä tuntematon antisemitismin teko aina ääri-oikeiston syyksi, vaikka se ei välttämättä ole sitä. Onko viime aikoina tehty tutkimuksia tästä aiheesta? https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/pistoolin-piippu-osoi... Samoin erilaiset antisionisti ja BDS (boycott,divestment,sanctions) kannattajat. Nämä ovat kuulemma aika suosittuja collegeissa ja yliopistoissa. Onko kaikki vain rehellistä Israelin vastustusta, vai onko esiintyykö pintaa syvemmällä jotain muuta? Jostain syystä aina Euroopan ja Pohjois- Amerikan juutalaiset saavat kärsiä, kun Lähi-Idässä roihahtaa.

Vastaus

Euroopan unioni teetti vuonna 2018 tutkimuksen, jossa haastateltiin 16 395 juutalaista 12 EU-maassa. Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta juutalaisesta kertoi, että antisemitismi on lisääntynyt heidän kotimaassaan edellisen viiden vuoden aikana. Kysely on unionin historian laajin aiheesta tehty tutkimus, eikä ainakaan toistaiseksi tarkempaa tietoa aiheesta liene saatavilla.

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan tutkimuksen tuloksissa 31 prosentissa vakavimmista häirintätapauksista tekijä oli uhrille tuntematon. Sen jälkeen yleisintä oli, että tekijä oli äärimuslimi (30 prosentissa tapauksista) tai vasemmistolaisesti ajatteleva ihminen (21 prosenttia). 13 prosenttia häirintään syyllistyneistä oli vastaajien mukaan oikeistolaisia.

Saksalla on historiallisista syistä erityinen suhde juutalaisuuteen ja antisemitismiin. Maassa on kyllä keskusteltu viime vuosina myös siitä, missä määrin antisemitististen tekojen lisääntyminen johtuu Lähi-idästä tulleista maahanmuuttajista. Tutkijoiden mukaan ei ole todisteita siitä, että uudet maahantulijat olisivat lisänneet antisemitismiä yhteiskunnan tasolla. Saksan rikospoliisin mukaan antisemitististen rikosten taustalla ovat 94 prosentissa tapauksista äärioikeistoon kuuluvat tekijät. Saksassa tällaiset rikokset tilastoidaan poliittisesti motivoituneiksi viharikoksiksi. On mahdollista etteivät kaikki antisemitististen välikohtausten pohjimmaiset syyt aina tule tietoon.

 

 

 
Kommentit (0)

Vastauksesi