Kuinka suuri marginaali matkassa mitattuna?

Kuinka suuri marginaali matkassa mitattuna?

Suomen Matti Mattsson oli 200 metrin rintauinnin välierässään viides ajalla 2.10,19. Se ei riittänyt finaalipaikkaan, vaan hän jäi seitsemän sadasosaa viimeisestä finaalipaikasta. Kysymys: kuinka paljon hän hävisi matkassa mitattuna viimeiselle finaaliin pääsijälle? (senteissä).

2 vastausta

Uinnissa ei varsinaisesti lasketa hävittyä matkaa mitassa vaan ajanotto ratkaisee. Sadasosasekunti on hyvin lyhyt hetki, joten seitsemän sadasosasekuntia on vain periaatteessa kädenliikkeen matka uima-altaan päätyyn, kenties jokin kymmenen senttiä, ellei lyhyempikin matka.

En usko, että uimakilpailuiden katsojana kannata laskea hävittyjä senttejä, koska se ei kuulu lajin luonteeseen. Ajanottolaitteen pysähdys ratkaisee kaiken, joten uimarit voivat olla nopeudessa aivan tasaväkisiä, mutta esim. kädenliike tuottaa hitaamman ajan.

Toisaalta voittajan ja häviäjän ajallinen ero voi olla jopa sekunnin tuhannesosa, kuten vuoden 1972 Münchenin Olympialaisten miesten 400 metrin sekauintikilpailussa. Ruotsalainen Gunnar Larsson ja yhdysvaltalainen Tim MCKee saivat sadasosasekunnin tarkkuudella saman loppuajan, mutta tarkempi tarkastelu osoitti Larssonin voittaneen kahden tuhannesosasekunnin erolla.

Liitteenä näet Suomen Uimaliiton säännöt. Ajanottoa koskevat säännöt löytyvät sivulta 27.

 

 

 

 

Kommentit (0)
23.08.201822:12
45193
9

nopeus = matka / aika, eli matka on nopeus x aika.

Näistä laskemalla saadaan, että Matti oli viimeisen finaalipaikan saaneen ollessa maalissa etäisyydellä 199.89m eli 11cm päässä päädystä.

Kommentit (0)

Vastauksesi