Kuinka saisin huusholliini russakoita ja lutikoita?

Kuinka saisin huusholliini russakoita ja lutikoita?

Kysymys on ällöttävä ja outo. Pohjustan kysymystäni käänteiseltä puolelta: Lutikat, russakat, täit, saivareet ovat pikku veitikoita, joita kukaan ei varmasti halua talouteensa. Noita öttiäisiä oli vieläpä sotien jälkeen, 50-luvullakin, jolloin ihmisillä oli näpeissään "mainiota" myrkkyä DDT:tä. Ja eiköhän liene vieläkin ihan tänä päivänä russakoita ja kumppaneita. Kuitenkin oli aikoja sitten ihan tavallisia huusholleja, joissa EI syöpäläiset juhlineet. Esim. kirjalija Kalle Päätalo kertoo Riitu-äitinsä pitäneen tiukasti huolta, ettei savotassa syöpäläisiä saaneet metsätyömiehet saaneet tulla kunnolla tupaan ennen perusteellista saunomista ja työvaatteiden pesua. Päätalo kertoo myös, että heillä oli Kallioniemessä niin siisti huusholli, että kun Herkko-isä ja Kalle menivät vaikkapa tiettyihin taloihin kortteeriin, heillä oli niin herkkä puhtaus-aisti ja -iho, että he heti kiusaantuivat kun russakka käveli pöydällä tai kirppu, lutikka tunki itsensä alusvaatteiden alle nukkuessa. Iäkkäät vanhempani muistavat myös miten eräässä naapurissa oli varmasti russakoita ja aina. Mukana ollut pieni veljeni oli ihmetellyt miten kummallisia kärpäsiä tässä mökissä on.... Miten jotkut onnistuivat pitämään taloutensa lutikattomana, russakattomana ihan entiseen aikaan ilman myrkkyjä? Ja miksi toisissa taloissa niitä oli? Ja nyt tullaankin kysymykseeni: ( Imuroin ja pyyhin kämppäni 1-3 krt viikossa , pesen wc:n, vien roskat melkein päivittäin, tuuletan vuodevaatteet... jne ) Miten minun olisi toimittava, työjeltäväni, että saisin huusholliini russakoita ja lutikoita . Jätänkö leivänmurut ja lattiat imuroimati, bio-astian tyhjentämäti, tila-vaatteet vaihtamati? Ylipäänsä miten sotkuisesti minun tulisi elää, että hapsenkakkiaisia alkaisi ilmestyä ja nyt ihan PÄÄKYSYMYS: MISTÄ NE YLEENSÄ TULEVAT? Jos ovet ja ikkunat ovat kiinni. Ja... jottei kenellekään tulisi paha mieli, kysymykseni ON retorinen.

Vastaus

Torakat/russakat tulevat esimerkiksi viemäreistä. Tämä vesiputkien käyttäminen kulkutienä merkitsee sitä. että huolellisinkaan siivous ei niitä kokonaan poista, vaan tarvitaan koko talon ammattimainen myrkytys naapuriasuntoineen ja yleisine tiloineen. Lutikat tulevat useimmiten käytettyjen huonekalujen, varsinkin sänkyjen mukana, jos niitä ei ole asunnossa jo valmiina. Myös vieraiilijat voivat tuoda sisätuholaisia mukanaan vaatteissaan tai laukussaan. Täit ovat loiseläimiä, jotka leviävät kosketuksen tai päähineiden, hiusharjojen tai -kampojen välityksellä.

Nykyajan hygienia voi vaikeuttaa sisätuholaisten istuttamista kotiisi, mutta väitämme, että sinulla on mahdollisuuksia siinä onnistua seuraamalla ohjeita;

1. Älä tuuleta! (sisätuholaiset pitävät kosteasta ja lämpimästä)

2. Älä tiskaa tai pyyhi ruokapöytiä! Jätä muruset lattialle! Älä siivoa myöskään kuivamuonakaappeja! (näin takaat ruokaa russakoille)

3. Anna lutikoiden imeä sinusta veriateriansa! Se itsessään ei satu; lutikat pistävät sinuun puudutusainetta. Jälkeenpäin saatat saada ikäviä ihoreaktioita.

4. Huolehdi sisätuholaispopulaation juurruttamisesta kotiisi hankkimalla paikalle lisääntymiskelpoisia yksilöitä! Ilman tätä toimea tulosta ei välttämättä synny. Pelkkä siivottomuus ei riitä.

Luulemme ettei sisätuholaisia yritettykään täysin eliminoida ennen vanhaan. Ehkä se koettiin mahdottomaksi tehtäväksi. Niiden määrää voitiin siivoamalla rajoittaa, ja uusien populaatioiden siirtymistä vieraiden mukana yrittää estää.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi