Kuinka pitkälle ihminen voi nähdä kilometreissä?

Kuinka pitkälle ihminen voi nähdä kilometreissä?

Kuinka pitkälle ihminen voi nähdä kilometreissä? Minä ainakin nään jopa tähtiä, ainakin silloin tällöin..?

Vastaus

Näet siis valovuosien päähään, mahtavaa! Ihmissilmä näkee kyllä vaikka kuinka pitkälle. Eri asia on tietysti kuinka tarkasti näemme. Kirjan lukeminenkin muuttuu aika haastavaksi jo muutaman metrin välimatkan päästä. Kuukin osuu silmään pilvettömänä yönä helposti, mutta sen pinnan kaikkia yksityiskohtia ei erota.

Miljardien kilometrien päähän tähyävä katse janoaa myös jotain mitä silmäillä. Kun noin pitkälle edetään, täytyy katseltavan kohteen olla jo valtavan suuri tai sitten tosi kirkas että se näkyy tänne maapallolle asti. Kaikkia pikku hippusia ei avaruudesta maapallolle näy.

Täällä alhaalla maapallolla reitti ei ole aivan yhtä selvä kuin uljaassa avaruudessa. Hienon maapallomme ilmakehässä oleilee nimittäin kaikenlaisia kaasuja, jotka vaikuttavat näkyvyyteen.

Kirkkaalla säällä ilmakehän olemassaolon huomaa vaikkapa tarkkaillessa silmien eteen avautuvaa metsää joltain korkealta paikalta. Mitä kauemmaksi silmä siintää, sitä sinertävämmäksi metsä muuttuu. Tässä yksi kuva taivaansinen värjäämästä metsästä:
http://entomology.ucdavis.edu/morita/WAP/Redwoods/ForestView1.JPG

Sumuisella säällä näkyvyys lyhenee entisestään. Ilmassa olevan tiivistyneen vesihöyryn ansiosta aivan vieressäkin seisovat rakennukset saattavat verhoutua sumun viittaan ja piiloutua uteliailta katseilta.

iGS-toimitus suosittelee pysähtymistä ja asioiden katselemista!

Kommentit (0)

Vastauksesi