Kuinka pitkä on yksi bitti valokuidussa?

Kuinka pitkä on yksi bitti valokuidussa?

3 vastausta

Bitin pituutta ei voi määritellä analogisesti, eli fyysisessä maailmassamme, koska se on digitaalinen. Bitti on digitaalisen datan pienin rakennuspalikka - binäärinumero. Yhdellä bitillä voi siis olla vain kaksi arvoa, 1, tai 0, on/off, +/- ja niin edelleen.

Kommentit (0)
12.02.201915:44
4258
24

En ollenkaan tunne optisen tiedonsiirron tekniikkaa, mutta jos vain jaetaan karkeasti vaikkapa tuhat megabittiä sekunnissa sille 300000 km matkalle, jonka valo suunnilleen tuon sekunnin aikana kulkee, niin yhdelle bitille jää tilaa 30 cm.

Alaa paremmin tuntevat voivat sitten kertoa sen, miksi se ei varmaankaan ihan noin simppeliä ole.

 

Kommentit (1)
Kysyjä ei kysynyt keskiarvoa, vaan yhden bitin pituutta. Mutta jotta valoaalloilla pystyt... Kysyjä ei kysynyt keskiarvoa, vaan yhden bitin pituutta. Mutta jotta valoaalloilla pystyttäisiin siirtämään tietoa, tarvitaan useiden eri aallonpituuksien yhdistelmää, ja vaikka salaus yms. jätetään laskuista, niin saman viestin eri bitit ovat silloin väistämättä erimittaisia.
12.2.2019 16:21 Telttu Ella 18231
12.02.201915:43
18231
9

Kirjaston vastaus on niin yksioikoisen lyhyt, että yritin hakea lisää tietoa hakusanoilla "wavelength bit optical", ja aika paljon löytyy tuolla haulla tutkimusartikkeleita siitä miten muunnoksia tiedon välityksessä tehdään analogisen ja digitaalisen esityksen välillä.

Lopulta satuin sanakirjaan, jossa kerrotaan että "The term bandwidth is also often used for the data rate (e.g. in Gbit/s) achieved in an optical communication system. Precisely, the data rate is limited by the optical bandwidth, but is not really itself a bandwidth". Toisin sanoen bittimäärällä on läheinen, muttei täysin suora suhde kaistanleveyteen. Bittimäärää ei lasketa optisen kaapelin pituutena, vaan se lasketaan ajan suhteen, siis paljonko bittejä kaapeli kuljettaa sekunnissa. Kaistanleveys puolestaan tarkoittaa eri tilanteissa hyvin erilaisia asioita, enkä saanut artikkelista selvää mikä noista monista merkityksistä oli käytössä juuri tässä lainauksessa. Kaistanleveydellä on kaavamainen suhde aallonpituuteen, mutta koska kaikessa tiedonvälityksessä nykyään käytetään useita salausmenetelmiä yhtaikaa, aallonpituuden ja bitin välille ei voi muodostaa yksi-yhteen laskukaavaa, vaan suhde on hyvin monimutkainen ja vaihtelee viestin eri osissa.

Tämä on vain yritys auttaa keskustelu alkuun - joku muu osaa varmasti vastata paljon selvemmin ja täsmällisemmin.

Kommentit (0)

Vastauksesi