Kuinka pitkä on keinutuolin historia?

Kuinka pitkä on keinutuolin historia?

Kuinka pitkä on keinutuolin historia? Mistä päin maailmaa se on kotoisin vai onko se yleismaailmallinen huonekalu? Mistä on löydetty maailman vanhin keinutuoli?

Vastaus

Maailman vanhinta keinutuolia saati sen tekijää ei tunneta. Eri lähteiden mukaan keinutuoli on syntynyt tuolista, jonka alle on lisätty jalakset. Varmaan yhtä pätevä on selitys, jonka mukaan kehto on ollut keinutuolin esikuva.

Joka tapauksessa keinutuoli tuntuu olevan peräisin Englannista ja Yhdysvalloista. Usein keinutuolin keksijänä mainitaan 1700-luvulla elänyt amerikkalainen tiedemies ja poliitikko Benjamin Franklin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin
Hän varmasti onkin kehitellyt keinutuolia kuten monia muitakin vempaimia: ukkosenjohdatin ja kaksilasiset silmälasit ovat hänen keksintöjään. Keinutuoli on kuitenkin vanhempaa perua. Arkeologit ovat löytäneet Lontoon ruton ajoilta (v. 1665) lasten keinutuolin, joka on malliltaan goottilainen http://www.worldandi.com/specialreport/1995/october/Sa13913.htm

Englannissa tuoleihin on lisätty jalaksia 1700-luvun alkupuolella. Puoli vuosisataa myöhemmin, 1760-luvulla, Bostonin seudulla, Yhdysvalloissa, varustettiin englantilaistyyppinen nk. Windsor-tuoli ohuilla pitkittäisillä jalaksilla. Ohutjalkaista ja -jalaksista keinutuolia nimitetäänkin sen vuoksi Boston-tuoliksi.

Melkein samoihin aikoihin meillä Suomessa alettiin valmistaa raskastekoisia kahdenistuttavia keinutuoleja, joiden idea oli saatu kehdosta. Eräät tuoleista olivatkin kaksikäyttöisiä: kun selkänoja ja kansirakenne otettiin pois, paljastui alta käyttövalmis kehto.

Amerikkalainen Boston-tuoli rantautui Ruotsiin kotiin palaavien siirtolaisten mukana. Sieltä tuoli levisi vähitellen Ahvenanmaan kautta Suomeen, aluksi maan lounais- ja länsiosiin. Toisaalta tuolin on saattanut tuoda mukanaan myös joku puusepänsilmää omaava merimies tai muu matkustavainen. Keinutuoli oli aluksi vain varakkaiden kaupunkikotien huonekalu, maaseudulle se levisi 1800-luvun toisella puoliskolla.

Suomessa merkittävimmät keinutuolipitäjät olivat Nakkila ja Urjala. Valmistus oli aluksi vain kotiteollisuutta, myöhemmin siitä tuli ammattikäsityötä. Boston- tuolista kehittyi kummassakin pitäjässä oma tyyppinsä, jotka tunnetaan lyhyesti nakkilalaisena ja urjalalaisena.

Keinutuolin sanotaan olevan lääkettä kipuun, lohduttavan masentunutta ja pysäyttävän mielen keskellä arjen kiireitä. Synnyttävät äidit saattavat löytää keinutuolista rentoutusta. http://www.vauvat.net/avautuminen.htm
Keinutuolissa kiikuttelun on myös todettu helpottavan iäkkäiden ihmisten tasapaino-ongelmia. Toisaalta vaikka keinutuoli onkin rauhoittava, liittyy siihen myös kauhukuvia. Ainakin kaksi tiimimme jäsentä tunnusti lapsena pelänneensä keikkaavaa keinutuolia.

Keinutuoli mielletään edelleenkin vahvasti vanhojen ihmisten juttuna. Kun googlasimme keinutuolia, löytyi valtava määrä sivuja, joissa puhuttiin keinutuolissa istuvasta lempeästi hymyilevästä vanhuksesta. Tästä varmaan johtui suunnaton hämmennykseni, kun vuosia sitten astuin ensi kertaa katajanokkalaiseen kimppakämppään. Siellä oli ikkunan edessä rivissä neljä keinutuolia, taisivat olla urjalalaista, joista saattoi seurata vastapäisen vankilan elämää. Eikä kyseessä ollut kauhufilmiefekti: keinutuolit eivät keinuneet hiljaa itsekseen.
Muuten: täsmälleen nämä samat keinutuolit esiintyvät Raija Orasen kirjassa "Kohtauspaikka Marinad" (Teos, 2004). Kirjassa tuoleja on peräti viisi.

Lähteet:
Konow, Jatta, von: Keinutuoli. Kustantajat Sarmala, 1996. ISBN 952-9687-82-6

http://www.nba.fi/fi/kansatieteelliset_keinutuoli

http://www.urjala.fi/portal/kirjasto-_ja_kulttuuripalvelut/kulttuuri/urj...

http://www.designboom.com/eng/education/rocking/origin.html

Kommentit (0)

Vastauksesi