kuinka pallokalaa valmistava kokki pystyy varmistamaan, ettei ruoka ole...

kuinka pallokalaa valmistava kokki pystyy varmistamaan, ettei ruoka ole...

kuinka pallokalaa valmistava kokki pystyy varmistamaan, ettei ruoka ole tappavan myrkyllistä?
Eli näkeekö kokki jostakin että kala on leikattu oikein?

Vastaus

Niin kutsutun pallokalan (japaniksi fuku) nahassa ja sisäelimissä, erityisesti maksassa ja munasarjoissa, on tappavia määriä tetrodotoksin myrkkyä. Tämän vuoksi vain erityisen luvan saaneet kokit saavat valmistaa ja myydä pallokalaa. Lisäksi munasarjojen ja maksan syöminen on ollut Japanissa kiellettyä vuodesta 1958 lähtien. Jotkut uskaliaat kokit aina silloin tällöin yrittävät syödä näitäkin, yleensä kuolettavin seurauksin. Pallokalaa valmistavat kokit joutuvat olemaan 2-3 vuotta opissa kokeneemmalla kokilla ennen kuin he saavat ottaa virallisen testin, joka koostuu kirjallisesta osuudesta, kalan tunnistamisesta, pallokalan valmistamisesta ja sen syömisestä. Vain noin 30% testattavista onnistuu. Tämä ei tarkoita sitä, että 70% kokkikokelaista kuolee myrkytykseen, vaan se kertoo testin vaativuudesta.

Pallokalan ihannoijat luonnollisesti pitävät sen mausta ja koostumuksesta, mutta monen muun mielestä kalan maku on aika valju ja suorastaan mauton. Jotkut ammattilaiskokit valmistavatkin pallokalan niin, että siihen jää hitunen myrkkyä, joka antaa kihelmöinnin tunteen suuhun ja saa kielen ja huulet tunnottomiksi. Nykyisin suurin osa myynnissä olevasta pallokalasta on sellaista lajiketta, joka on vähämyrkkyistä. On siis yleisesti turvallista syödä siivutettua pallokalaa joko ravintoloissa tai ostettuna torilta ja kaupoista.

Kokkien vaativa koulutus, johon kuuluu kalan ja sen osien tarkka tunnistus, myrkyllisten osien eliminoiminen ja niin halutessaan vieläpä kalan maistaminen varmistavat sen, että pallokala on turvallista syödä. Kuolemaan johtaneita tapauksia on nykyisin hyvin vähän.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fugu
http://japanesefood.about.com/cs/seafoodfish/a/fugublowfish.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi