Kuinka paljon sirkkoja tarvitaan korvaamaan maailman nykyinen kotieläinkanta?

Kuinka paljon sirkkoja tarvitaan korvaamaan maailman nykyinen kotieläinkanta?

Maailmassa on nykyään n. 700 miljardia kg kotieläimiä. Kuinka monta kiloa sirkkoja tarvitaan elintarvikehuoltoon, jos kaikki kotieläimet lahdataan.

Vastaus

Kun tiedetään, että lihantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja kuormittaa ympäristöä, on vaihtoehtona siirtyä entistä enemmän kasvispohjaiseen proteiiniin tai korvata osa perinteisestä tuotantoeläinten kasvattamisesta hyönteisillä. Hyönteisten ravintoarvo vaihtelee lajista riippuen, mutta monet niistä ovat proteiinirikkaampia kuin esimerkiksi naudanliha.

Verkosta löytyy aiheesta runsaasti tietoa. Erään lähteen mukaan kanassa on energiaa 188 kcal (per 100g) ja jauhelihassa 208 kcal, kun taas jauhomadoissa 539 kcal ja sirkoissa 455 kcal. Kotisirkat sisältävät selvästi enemmän proteiinia kuin naudan jauheliha. Tosin sirkkojen ravintoarvo laskettiin ilmeisesti kuivatuista hyönteisistä, mikä tekee suoran vertailun hankalammaksi.

Se miten sirkat prosessoidaan elintarvikkeeksi valmistettaessa vaikuttanee myös tarvittavan sirkkaraaka-aineen määrään. Joka tapauksessa, ottaen huomioon sirkkojen hyvän ravintoarvon lihaan verrattuna, ei kilomäärissä elintarvikehuoltoa ajatellen liene lopulta suurta eroa.

Kommentit (0)

Vastauksesi